неділя, 21 квітня 2019 р.

«А вже недалечко червоне яєчко…»



21 квітня (у шосту неділю Великого посту) мешканці Токмаччини відсвяткували Вербну неділю, що  традиційно відзначається за тиждень до Великодня
Згідно з християнським ученням,  Ісус Христос  за кілька днів до своїх хресних страждань, в'їхав у Єрусалим на віслюку (символі скромності царя і його ненасильницької влади). Люди, оспівуючи його, вистилали дорогу перед ним пальмовим листям.  Оскільки в Україні пальми не ростуть, їх замінили гілками верби. Це дерево споконвічно в пошані серед українців, оскільки першим сповіщає про прихід весни і має цілющі властивості. 
На Вербну неділю в усіх церквах Токмацького благочиння, і зокрема Свято -Успенському храмі  Токмака відбулося святкове богослужіння, де настоятель храму і благочинний церков Токмацького благочиння отець Микола  провів    урочистий обряд освячення гілок верби. 





Вважається, що вони при цьому набувають магічних властивостей. Виходячи з церкви у Вербну неділю, люди один одного легко торкалися лозою, примовляючи:
-Не я б'ю, верба б'є, відтепер через тиждень буде Великдень. Підожди не помирай крашене яєчко дожидай! Рости здоровим,як верба! Будь сильним,як вода, і багатим, як земля!


На Богослужінні були
Людмила АРМАН
Михайло АРМАН