пʼятницю, 3 травня 2019 р.

Автомоделісти Токмацького ЦДЮТ – найкращі в області


Серед невеликої кількості технічних гуртків Токмацького Центру дитячої та юнацької творчості найбільш відомим у нашому місті і в області є гурток «Автотрасове моделювання», яким керує Бобир Володимир.
Автотрасове моделювання – це різновид технічної творчості, в якому учнівська молодь освоює конструювання швидкісних моделей автомобілів з електричними двигунами. Класи трасових автомоделей відрізняються конфігурацією рами, кузова та двигуна. Для кожного класу моделей застосовуються окремі особливі технічні вимоги.



Трасові автомоделі конструюються і виготовляються гуртківцями, і змагаються вони на кільцевій трасі, на зразок «Формули – 1». Швидкість автомоделей регулюється «пілотами» за допомогою саморобних пультів керування.
На базі Запорізького обласного Центру науково-технічної творчості «Грані» відбулись обласні змагання з автотрасового моделювання «Запорізькі перегони». Наше місто представляла команда гуртка «Автотрасое моделювання» у складі Чуєнка Максима, Юрченка Данила, Мікші Назара, Лобуря Ігоря . У цьому році вдача вкотре не підвела команду Токмацького ЦДЮТ, яка посіла І місце в Запорізькій області серед 7-ми команд – суперників. 


Команда-переможець отримала Кубок Запорізької області , а кожний її учасник - Дипломи Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА і медалі . Крім того, кожний учасник команди отримав Дипломи Центру «Грані» в особистій першості.
Цьогорічна перемога в обласних змаганнях – не перша в історії гуртка. За плечима юних автомоделістів Токмацького ЦДЮТ – здобуття першості Запорізької області у 2016, 2017, 2018 роках.
Не зупиняючись на досягнутих успіхах, команда переконливо крокує назустріч перемогам Всеукраїнського рівня і час від часу випробовує свої сили на Всеукраїнських змаганнях з автотрасового моделювання. В минулому році команда гуртка виступила у місті Києві, а в кінці березня цього року взяла участь у Всеукраїнських змаганнях, які відбулись у місті Дніпро. У змаганнях, які відбулись у Дніпрі, брали участь 14 команд з різних куточків України. Запорізьку область представляла команда Токмацького ЦДЮТ у складі Мельнийчука Олександра, Юрченка Данила, Шамрицького Артема, Чуєнка Максима). Цього разу у трійку лідерів попасти не вдалося, але за загальною кількістю балів наша команда впевнено зайняла середину рейтингового списку юних автомоделістів України.
Можливість взяти участь у Всеукраїнських змаганнях в Дніпрі з’явилась завдяки спонсорській допомозі місцевих підприємців – Гуменюка Євгена , Мікші Владислава , Ігнатова Юрія , Гончарова Володимира . 
Адміністрація Токмацького ЦДЮТ і керівник гуртка щиро вдячні за допомогу небайдужим підприємцям , які вболівають за майбутнє юних токмачан і розвиток науково-технічного напрямку позашкільної освіти в цілому.
Маємо велику надію, що подальша доля науково-технічного напрямку позашкільної освіти Токмака не залишить байдужими місцеву владу та активну громадськість нашого міста, а досягнення юних токмачан у технічній творчості стануть запорукою відродження Токмака як потужного промислового міста, яким він був у зовсім недалекому минулому.
Світлана ВОЛЧАНОВА, 
фото зі сторінки автора у соцмережі