Сьогоднішня
субота – вихідний день, тож у мене є можливість порадуватися цвіту кущів
і дерев, в які їх «одягла» весна. Не виняток і розкішні кущі бузку ( сирени). Проте сьогодні ми зможемо не тільки насолодитися п'янким
ароматом бузку, а й приготувати з його квіток незвичайний десерт - сироп і варення, якими можна полити млинці на
сніданок, або пити їх при застуді, так
як бузок має протизапальні властивості.
А ще бузок ефективно
використовують для лікування цукрового діабету, бронхіальної астми, бронхітів,
туберкульозу легенів, ревматизму, радикуліту, грипу, порушення менструального
циклу, пневмонії, запальних захворювань нирок, при каменях і піску в нирках,
малярії, а також як засіб, що вирівнює серцевий ритм . Заварені листя ефективні
при виразці шлунка, проносі, кашлюку і кашлі. Квітучий бузок стане
хорошою помічницею при лікуванні таких захворювань, як мігрень, застуда,
ревматизм, невроз.
Сироп з квіток бузку
Інгредієнти:
• 300 г
квіток бузку
• 500 мл води
• 500 г
цукру
• 2 г
лимонної кислоти
Спосіб приготування
Відділи квітки бузку від гілок і гарненько промий. Квіти краще вибирати побільші і фіолетового кольору.
Залити квіти кипяченою водою і на середньому вогні кип'ятити 15 хвилин.
Накрий квіткову воду
кришкою і залиш настоюватися на ніч. В середньому необхідно 10 годин, щоб вода
якнайкраще наповнилася
квітковим ароматом і смаком.
Проціди настояний відвар і додай туди лимонну кислоту з
цукром. Лимонна кислота не тільки додасть кислинку сиропу, а й збереже
золотистий колір сиропу, без неї сироп вийде дуже темним.
Готуй сироп на повільному вогні протягом 45-60 хвилин, час від часу помішуючи.
Остуди і розлий сироп по стерилізованих скляних баночках,
закатай кришками.
Сироп з бузку можна вживати при діабеті, також він надає
жарознижуючий ефект при застуді, а ще він корисний при хворобах нирок.
Варення
з квітів
бузку
Інгредієнти:
2 склянки води,
половинка лимона.
Спосіб
приготування
Зберіть фіолетові
( не білі) квіточки бузку і промийте холодною водою. Потім залийте водою
і кип'ятіть протягом 10-ти хвилин. Видавіть в отриману масу сік з половинки лимона,
накрийте кришкою і залиште на 20 хвилин. Сік, що виділився за цей час, зцідіть в каструлю або миску для варіння, додайте цукор і хвилин 15 варіть сироп. Потім візьміть
квіти бузку, що залишилися після
варіння, розітріть їх з 1-ої ст. л. цукру і 10-ю крапельками соку
лимона, засипте їх у зварений сироп і варіть 20 хв. від
моменту закипання на дуже слабкому вогні. Періодично помішуйте.
Варення розлийте по банках і закатайте.