субота, 4 травня 2019 р.

Смачнючі і корисні ласощі з квіток бузку


Сьогоднішня субота – вихідний день,  тож  у мене є можливість порадуватися цвіту кущів і дерев, в які їх «одягла» весна. Не виняток і розкішні кущі бузку ( сирени).  Проте сьогодні ми  зможемо не тільки насолодитися п'янким ароматом бузку, а й приготувати з його квіток незвичайний десерт -  сироп і варення, якими можна полити млинці на сніданок, або пити їх  при застуді, так як бузок має протизапальні властивості.
А ще бузок ефективно використовують для лікування цукрового діабету, бронхіальної астми, бронхітів, туберкульозу легенів, ревматизму, радикуліту, грипу, порушення менструального циклу, пневмонії, запальних захворювань нирок, при каменях і піску в нирках, малярії, а також як засіб, що вирівнює серцевий ритм . Заварені листя ефективні при виразці шлунка, проносі, кашлюку і кашлі. Квітучий бузок стане хорошою помічницею при лікуванні таких захворювань, як мігрень, застуда, ревматизм, невроз.
Сироп з квіток бузку
Інгредієнти:
300 г квіток бузку
• 500 мл води
500 г цукру
2 г лимонної кислоти
Спосіб приготування
Відділи  квітки бузку від гілок і гарненько промий. Квіти краще вибирати побільші і фіолетового кольору.
Залити квіти  кипяченою водою і на  середньому вогні кип'ятити 15 хвилин.
 Накрий квіткову воду кришкою і залиш настоюватися на ніч. В середньому необхідно 10 годин, щоб вода якнайкраще наповнилася квітковим ароматом і смаком.
Проціди настояний відвар і додай туди лимонну кислоту з цукром. Лимонна кислота не тільки додасть кислинку сиропу, а й збереже золотистий колір сиропу, без неї сироп вийде дуже темним.
Готуй сироп на повільному вогні протягом 45-60 хвилин, час від часу помішуючи.
Остуди і розлий сироп по стерилізованих скляних баночках, закатай кришками.
Сироп з бузку можна вживати при діабеті, також він надає жарознижуючий ефект при застуді, а ще він корисний при хворобах нирок.

Варення  з квітів бузку
Інгредієнти:
500 г квіток бузку,
500 г цукру,
2 склянки води,
половинка лимона.
Спосіб приготування
Зберіть фіолетові ( не білі) квіточки бузку і промийте холодною водою. Потім залийте водою і кип'ятіть протягом 10-ти хвилин. Видавіть в отриману масу сік з половинки лимона, накрийте кришкою і залиште на 20 хвилин. Сік, що виділився  за цей час, зцідіть в каструлю або миску  для варіння, додайте цукор і хвилин 15 варіть сироп. Потім візьміть квіти бузку, що залишилися після варіння, розітріть їх з 1-ої ст. л. цукру і 10-ю крапельками соку лимона, засипте їх  у зварений сироп і варіть 20 хв. від моменту закипання на дуже слабкому вогні. Періодично помішуйте.
Варення розлийте по банках і закатайте.