суботу, 6 липня 2019 р.

Як на Івана, та й на Купала за Токмаком срібна роса впала

Свято Івана Купала міцно увійшло до традиційних народних свят, що  шанують  у нас, на Токмаччині. Воно стало масовим  заходом організованого дозвілля для людей різного віку, а особливо – для молоді.
Напередодні купальської ночі на мальовничому березі річки Молочна,  біля села Кутузовка  за  підтримки народного депутата України Сергія Валентирова, аграріїв і фермерських господарств Токмаччини, стараннями  відділу культури і туризму Токмацької райдержадміністрації, Молочанської міської  та Жовтневої сільських рад відбувся обласний фестиваль  народної творчості «Срібна купальська роса».

 Цей видовищний захід розпочався урочистою ходою учасників -  творчих колективів Будинків культури і клубів Токмака, Молочанська, Токмацького та сусідніх районів і областей. 




 Впізнали зірок фкстивалю?   Оля Полякова, Вєрка Сердючка з мамою і Катя Осадча. Фото М.Армана

На святково вбраній сцені - головній локації фестивалю  - святковий захіл відкрив хореографічний колектив Молочанської дитячої школи мистецтв «Едем». 

Дівчата в українських костюмах на вишиваних рушниках піднесли хліб-сіль поважним гостям:  голові Токмацької районного ради Василю Мафтуляку, голові Токмацької райдержадміністрації Віктору Дудукалову та виконуючій обов’язки директора КУ «Обласний методичний центр культури» Олені Златовій.  Вони ж у свою чергу  привітали  присутніх зі святом Івана Купала, бажали усім  миру, добра і благополуччя, сімейного затишку і тепла, знайти в житті заповітну квітку папороті, що приносить щастя. 
Купальський вечір продовжили  аматорські колективи в рамках обласного  фестивалю «Срібна купальська роса», які порадували глядачів піснями, танцями, міні-виставами і гумористичними сценками.


На фестивалі було людно, завітав до нас і народний депутат України Сергій Валентиров, який з 2015 року постійно надає фінансову  допомогу в проведенні купальського фестивалю.
Серед учасників свята - народний депутат України Сергій Валентиров із родиною

Тут кожному було до вподоби. В ігровому містечку діти із задоволенням бавилися та розважалися на атракціонах і надувних гірках. На мальовничих галявинах, у тіні розлогих дерев на токмачан і гостей чекали оригінальні фотозони, були розгорнуті виставки етномайстрів та народних умільців,  проводилися ярмарки талантів, майстер-клас з гончарства  та різноманітні конкурси.






Вже традиційно видовищним і найсмачнішим  з них став конкурс на кращу рибну юшку, під час якого команди вразили журі не тільки своїми кулінарними, а й артистичними здібностями.




Цього року журі вирішило присудити гран-прі команді Токмацької районної ради ( їй вручено і головний приз конкурсу – мікрохвильова піч), а перші місця в конурсі на кращу юшку – роздідили команди Токмацької райдержадміністрації і Жовтневої сільської ради, які також отримали цінні призи.


Найкращими побажаннями присутніх на святі Івана Купала привітали депутати Токмацької районної ради Олександр Шаповал і Сергій Катречко, він же керівник районної організації Аграрної партії України. 

Віддячуючи колективу   відділу культури і туризму Токмацької райдержадміністрації за прекрасну організацію культурно-масових заходів, що проводяться на Токмаччині, депутати вручили очільниці відділу Аллі Медведській акустичну систему і принтер.
Усі присутні на фестивалі отримали  незабутні враження від спілкування та святкового концерту. 
Кожен бажаючий мав можливість  скуштувати козацького куліша, смачного шашлику ( а їх тут було!!!!!), попробувати  смаколики, серед них – черешня, якою ФГ «Таврія-Скіф» з Михайлівського району вирішило пригостити токмачан і гостей заходу.



Діти і дорослі змогли  побачити безліч різноманітних купальських цікавинок. Коли сонце  сховалося за обрій, за народним звичаєм  на галявині неподалік  річки Молочної запалало Купальське  багаття.
За підтримки нардепа Сергія Валентирова відбулося неповторне видовище  файєр-шоу. А завершились святкові забави традиційною дискотекою  і виступом  гурту «DANCE- BAND».
Людмила АРМАН,
Михайло АРМАН,
фото авторські