субота, 27 липня 2019 р.

Смачно по суботах. Страви з дині


Диня — дивовижний плід, що поєднує в собі найпрекрасніші смакові якості і цілий комплекс корисних для організму речовин. Ароматна м'якоть дині містить легкозасвоюваний цукор, вітаміни, клітковину, білки, крохмаль, пектини, органічні кислоти, мінеральні солі. Завдяки великому вмісту калію і заліза, диня має і лікувальні властивості, її рекомендують вживати при недокрів'ї, серцево-судинних, ниркових, печінкових захворюваннях, подагрі та ревматизмі. М'якоть дині багата кремнієм, цього мінералу в ній більше, ніж у молоці в 17 разів і в 3 рази більше, ніж у рибі. Кремній необхідний для правильної роботи головного мозку, травного тракту та нервової системи. Він зміцнює стінки кишечника, робить позитивний вплив на стан шкіри і волосся.
А ще з дині модна приготувати смачні страви.

Салат з динею і помідорами
Інгредієнти:
1 диня;
250 г салату;
100 г сиру ( фета або бринза)
100 г бекону;
10 шт. помідори черрі
Для заправки: оливкова олія – 5 ст.л, гірчиця – 1 ч.л.,  мед – за смаком.
Спосіб приготування:
Диню промиваємо, видаляємо насіння,  нарізаємо  шматочками, викладаємо акуратно на тарілку. Нарізаємо половинками помідори черрі, викладаємо до дині, додаємо подрібнене листя салату, нарізаємо  кубиками  сир.  Робимо заправку. Для цього перемішуємо оливкову олію,  гірчицю з ложкою  меду. Заправляємо салат отриманої заправкою.Беконом можна прикрасити тарілку або покласти його разом з іншими інгредієнтами.

Смажена диня в клярі 
 Інгредієнти:   

диня - 500 г;
  зелена цибуля - пучок;
  борошно - 2 ст. ложки;
  сіль - за смаком;
  олія - 4 ст.
Для кляру:
  борошно - 1/2 ст.;
  крохмаль - 2 ст. ложки;
  олія - 1 ст. ложка;
  вода - 1/4 ст.;
 яйце - 1 шт.;

  сіль - щіпка.
Спосіб приготування
Диню чистимо від шкірки і насіння, нарізаємо паличками  шириною 2-5 см і довжиною 10 см.
З борошна, крохмалю, олії, яєць і води робимо кляр, солимо його і присмачуємо дрібно нарізаною зеленою цибулею. Занурюємо в кляр палички дині, попередньо посипані борошном. Обсмажуємо динні палички до золотистого кольору в каструлі  розпеченою олією.
Подаємо страву , прикрасивши зеленню і присмачивши сумішшю солі і перцю.


Морозиво з дині
 Інгредієнти: 
1 диня;
120 г цукру;
2 шт. лимона;
м`ята за смаком.
Очищаємо диню від шкірки і кісточок, промиваємо і ріжемо на шматочки.
Закидаємо в блендер, туди ж додаємо лимонний сік і цукор, все інгредієнти змішуємо до однорідної маси, за смаком додаємо м`яту.Викладаємо отриману суміш в заздалегідь підготовлені форми і ставимо на 2-3 години в холодильник. Потім дістаємо заморожену суміш і збиваємо її міксером ще раз, після чого знову ставимо на 2-3 години в морозильник. По закінченні часу морозиво  розкладаємо  по тарілочках або креманках  і прикрашаємо м`ятою.
Смачного!