четвер, 29 серпня 2019 р.

Страви Горіхового Спасу


Сьогодні Горіховий, або як його ще називають, Хлібний Спас.
В цей день за традицією господині печуть не тільки хліб, але і різні борошняні вироби, в які  додають гриби, родзинки, мак і, звичайно ж, горіхи. Долучіться до цих традицій і Ви та приготуйте горіховий хліб, цілющу горіхову настоянку і горіховий мікс по рецептах, які ми для вас підібрали.     
Горіховий хліб
Інгредієнти:
молоко – 420 мл;
сухі дріжджі – 15 г;
сіль – 2 ч. л.;
оливкова олія – 40 мл;
пшеничне борошно – 500 г;
ріпчаста цибуля – 100 г;
волоський горіх – 60 г.
Спосіб приготування:
Молоко злегка нагріти, розчинити у ньому дріжджі.
До суміші додати сіль, оливкову олію, половину борошна і замісити тісто. Решту борошно додавати поступово, поки тісто не стане відлипати від рук. У глибокій ємності залишити накритим тісто в теплому місці на 1,5 год – воно має збільшитися удвічі.
У сковороду налити оливкову олію, цибулю порізати досить крупно і підсмажити її до прозорості, посолити і поперчити.
Деко вистелити пергаментом, розкласти горіхи і поставити в попередньо розігріту духовку на 10 хвилин.
Коли тісто підійде, помістити в нього горіхи і цибулю.
Пергамент змастити маслом, покласти хліб, кухонними ножицями зробити зверху хліба надрізи у формі зигзагу.
Накрити хліб рушником і дати постояти ще 40-50 хвилин. Змастити зверху молоком.
Нагріти духовку до 190 градусів і випікати 45-50 хвилин, поки не підрум’яниться.

Горіхова настоянка
Інгредієнти:
волоські горіхи – 30-40 шт.;
горілка – 1 л.
Спосіб приготування:
Візьміть скляну банку об’ємом 3 літри, промийте її і просушіть.
Горіхи добре промийте, розріжте на четвертинки (невеликі плоди навпіл), покладіть у ємність.
Залийте горілкою, щільно закупорте пластиковою кришкою, приберіть у прохолодне приміщення на 24 дні.
Вважається, що така настоянка має лікувальні властивості (компреси та втирання для усунення больових відчуттів: суглоби, синці, випадіння волосся, простуда і т. п.). Для народного медичного засобу, вважається, що краще використовувати ще зелені горіхи.

Горіхове асорті з медом
Інгредієнти:
кеш’ю – 50 г;
мигдаль – 50 г;
фундук – 50 г;
волоські горіхи – 50 г;
кедрові горіхи – 50 г;
мед – 250 г.
Спосіб приготування:
Мікс із різних горіхів (волоські, кедрові, фундук, мигдаль, кеш'ю) попередньо промити й обсмажити в духовці.
Викласти їх у банку та залити ароматним медом.
Вважається, що така суміш також є корисною для здоров'я, зміцнює імунітет та заряджає організм енергією. Крім того, таке асорті може чудово слугувати начинкою для домашньої пахлави чи пирогів.