Сьогодні
Горіховий, або як його ще називають, Хлібний Спас.
В цей день за
традицією господині печуть не тільки хліб, але і різні борошняні вироби, в які додають гриби, родзинки, мак і, звичайно ж,
горіхи. Долучіться до цих традицій і
Ви та приготуйте горіховий хліб, цілющу горіхову настоянку і горіховий мікс по
рецептах, які ми для вас підібрали.
Горіховий хліб
Інгредієнти:
молоко – 420 мл;
сухі дріжджі – 15 г ;
сіль – 2 ч. л.;
оливкова олія –
40 мл;
пшеничне борошно
– 500 г ;
ріпчаста цибуля –
100 г ;
волоський горіх –
60 г .
Спосіб приготування:
Молоко злегка
нагріти, розчинити у ньому дріжджі.
До суміші додати
сіль, оливкову олію, половину борошна і замісити тісто. Решту борошно
додавати поступово, поки тісто не стане відлипати від рук. У глибокій ємності
залишити накритим тісто в теплому місці на 1,5 год – воно має збільшитися
удвічі.
У сковороду налити оливкову олію, цибулю порізати досить
крупно і підсмажити її до прозорості, посолити і поперчити.
Деко вистелити пергаментом, розкласти горіхи і поставити в
попередньо розігріту духовку на 10 хвилин.
Коли тісто підійде, помістити в нього горіхи і цибулю.
Пергамент змастити маслом, покласти хліб, кухонними ножицями
зробити зверху хліба надрізи у формі зигзагу.
Накрити хліб рушником і дати постояти ще 40-50 хвилин.
Змастити зверху молоком.
Нагріти духовку до 190 градусів і випікати 45-50 хвилин,
поки не підрум’яниться.
Горіхова настоянка
Інгредієнти:
волоські горіхи – 30-40 шт.;
горілка – 1 л .
Спосіб приготування:
Візьміть скляну банку об’ємом 3 літри, промийте її і
просушіть.
Горіхи добре промийте, розріжте на четвертинки (невеликі
плоди навпіл), покладіть у ємність.
Залийте горілкою, щільно закупорте пластиковою кришкою,
приберіть у прохолодне приміщення на 24 дні.
Вважається, що така настоянка має лікувальні
властивості (компреси та втирання для усунення больових відчуттів:
суглоби, синці, випадіння волосся, простуда і т. п.). Для народного медичного
засобу, вважається, що краще використовувати ще зелені горіхи.
Горіхове асорті з медом
Інгредієнти:
кеш’ю – 50 г ;
мигдаль – 50
г ;
фундук – 50
г ;
волоські горіхи – 50 г ;
кедрові горіхи – 50 г ;
мед – 250 г .
Спосіб приготування:
Мікс із різних горіхів (волоські, кедрові, фундук, мигдаль,
кеш'ю) попередньо промити й обсмажити в духовці.
Викласти їх у банку та залити ароматним медом.
Вважається, що така суміш також є корисною для
здоров'я, зміцнює імунітет та заряджає організм енергією. Крім того,
таке асорті може чудово слугувати начинкою для домашньої пахлави чи
пирогів.