29 серпня, православні християни відзначають Третій, або
Горіховий Спас.
Він присвячений спогаду перенесення зі стародавнього
турецького міста Едеси до Константинополя нерукотворного образу Ісуса
Христа.
У народі цей день прозвали Горіховим Спасом.
Він символізує
закінчення теплого літа та настання холодної осені. Свято назвали так,
бо у цей час достигали лісові горіхи, і можна було їх заготовляти й
освячувати в церкві. Прості люди робили на свято з горіха банні віники. Такий віник вважали особливим і
здатним вилікувати будь-які недуги.
В кінці серпня прийнято було перший раз випікати хліб з
нового врожаю – зібраного тільки в цьому році: Третій Спас хліба припас, так
говорили в народі. У цей день обов’язково потрібно поїсти свіжого хліба. І
молитвою подякувати Небеса за хліб на столі.
ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ В ЦЕЙ ДЕНЬ
Лихословити і сваритися, бо весь негатив може повернутися до
кривдника.
Відмовлятися від роботи, оскільки Горіховий Спас – час збору
врожаю.
Ходити в ліс без оберега, адже цього дня там можна зустріти
нечисту силу.
Відмовляти у допомозі нужденним та мандрівникам.
ЩО СВЯТИТИ В ЦЕРКВІ
горіхи;
горіховий хліб (та інша випічка з горіхами: кекси, штруделі
чи печиво);
горіхові настоянки;
горіхове асорті з медом.
Оскільки напередодні, 28 серпня закінчився Успенський піст, на Спаса вже
можна вживати м'ясо, рибу та молочні продукти. Тому на столі доречними будуть
ще й ці страви.
ГОЛОВНІ ПРИКМЕТИ ГОРІХОВОГО СПАСУ
Якщо журавлі потягнулися на південь, значить, зима буде
ранньою.
Спека, що почалася в цей день, свідчить що в другій половині
вересня буде холодно і дощитиме.
Гарна погода – запасів вистачить на всю зиму, оскільки вона
буде короткою.
Багато горіхів на Спас – через рік запасешся хліба про
запас.
Коли гарний Третій Спас – взимку буде квас.
До Петрового дня зорати, до Іллі боронити, до Спаса посіяти.
Перший Спас – на воді стоять, Другий Спас – яблука їдять,
Третій Спас – на горі полотна продають.
Третій Спас хліба запас.
Після успіння прийшло – сонце на осінь пішло