пʼятниця, 16 серпня 2019 р.

Токмак без амброзії


Небайдужі токмачани закликають земляків розпочати  боротьбу з небезпечним алергенним бур`яном. 
Амброзію   можна побачити практично у всюди: на узбіччях доріг, у колишньому заводському  парку, на берегах річки, на покинутих земельних ділянках. 


Рослина  сягає у висоту від 20 до 200 см, а іноді й до 300 см. У неї стрижневий корінь, який проникає на глибину до 4 м, прямостояче опушене стебло і красиві ажурні листки завдовжки до 15-17 см, темно-зелені згори і сіро-зелені, сильно опушені знизу. Квітки в амброзії дрібні, різних відтінків зеленого кольору.
Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми, пилок викликає у людей високий тиск, інсульт, тромби , пневмонію,  алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів). 
З кожним роком людей, які страждають від цієї рослини, стає все більше. А от ефективних ліків від пилку амброзії поки що не існує.
Тому, небайдужі токмаачани запрошують всіх долучитись до знищення цього небезпечного бур’яну.
Огляньте прибудинкові території,подвір’я будинків, шкіл і дитсадочків, установ і підприємств. Якщо побачите шкідливу рослину знищуйте!!!
До речі, у Дніпрі ухвалили програму з виявлення, локалізації та знищення амброзії полинолистої та інших алергенних бур’янів. У боротьбі з амброзією значно посилився контроль за балансоутримувачами територій. На тих, хто ухиляється від догляду за прилеглими ділянками, чекають штрафи – як за порушення правил благоустрою. Максимальне стягнення для громадян – 1360 грн, для підприємців – 1750 грн.
От би і в Токмаку так.