субота, 31 серпня 2019 р.

Запах літа у стравах взимку



Сьогодні субота і ми підібрали для Вас, шановні прихильниці та прихильники нашої кулінарної рубрики "Смачно по суботах" , добірку рецептів заправок для борщу, маринадів  до салатів, соусів для  м’яса та різноманітних закусок. Вони готуються легко, проте придають стравам свіжості, аромату, пікантності. Це прекрасна альтернатива магазинним хімічним приправам. Справжній запах літа у ваших стравах взимку.
Холодна заправка з перцю
Інгредієнти
перець болгарський - 5-6 кг
сіль - 1 кг солі не йодована
 Спосіб приготування
Перець обдати кропом і очищати від шкірки, перекрутити через мясорубку, додати сіль, Перемішувати доти, доки сіль повністю розтане.
Розлити у простерилізовані і висушені банки, закрити пластмасовими кришками, поставити у холодильник


Овочева заправка  «Швидкий борщ»
Інгредієнти

помідори - 3 кг 
буряк - 2 кг 
капуста - 2 кг 
морква - 1 кг
перець болгарський - 1 кг
перець гіркий - шт
олія - 1 склянка
петрушка, кріп, часник
Спосіб приготування
Окремо подрібнити всі інгредієнти.
Спершу 30 хв проварити помідори, потім по одному додавати овочі (кожен проварювати по 30 хв у послідовності, вказаній в інгредієнтах).
Наприкінці вкинути подрібнену зелень, часник, проварити 10–15 хв.
Гарячими овочі розкласти у стерилізовані банки, закатати, перевернути догори дном та вкрити щільною тканиною до повного охолодження.

Кетчуп із хроном
Інгредієнти
помідори - 2 кг
сіль - 1 ст. ложка
цибуля - 2 шт
оцет - 2 ст. ложки
цукор - 100 г
молотий  імбир, гвоздика, перець - по 1 ст. ложці
хрон тертий - 1 ст. ложка
 Спосіб приготування
Помідори вимити, видалити плодоніжки, цибулю почистити, порізати.
Варити помідори з цибулею 15–20 хв., перетерти через сито.
Додати оцет, цукор, приправи, варити на малому вогні 1 годину.
Перелити в стерилізовані  банки, закрити. Зберігати у темному прохолодному місці.


Соус «Айвар» з томатів
 Інгредієнти

перець - 1 кг
помідори - 1 кг
перець гіркий - 5 стручків
цибуля - 500 г
часник - 3 зубці
цукор - 60 г
сіль - 60 г
олія - 30 г
оцет - 10 г оцту
гірчиця - 1 ч. ложка 
Спосіб приготування
Вимиті овочі пропустити через м’ясорубку.
Додавши цукор, сіль, оцет, гірчицю, олію.  Овочеву масу тушкувати 1,5 години, доки не утвориться кашоподібна маса.
Розкласти в півлітрові  баночки, закрити кришками, перевернути догори дном, вкутати до повного вистигання.

Македонський гострий соус
Інгредієнти
помідори - 10 кг
огірки солоні -250 г
цукор - 600 г
оцет - 0,5 склянки
сіль - 120 г
перець гіркий - 30 г
перець чорний мелений - 15 г
гірчиця - 5 г
 Спосіб приготування
Приготувати томатний соус, розтерши помідори на пару.
Солоні огірки, пропустити через м’ясорубку або натерти.
З’єднати з томатною  масою, вварити на 2/3 об’єму, додати сіль, цукор, гострий перець, гірчицю, а наприкінці варіння оцет і сухі приправи (краще опустити у марлевій торбинці).
Соус киплячим розлити в банки, пастеризувати за температури 85–90 градусів півлітрові банки 7–8 хв, літрові – 12–15 хв.
Смачного Вам!