неділя, 3 листопада 2019 р.

Вже і в Токмак дійшла скандинавська новинка


Сьогодні у Токмаку, на центральній площі  зібралися ті, хто цікавиться таким видом рухової активності, як скандинавська ходьба. 
Для них організувала майстер-клас Ніна Якущенко,  яка має бажання  об’єднати тих, хто в нашому місті уже займається скандинавською ходою та тих, хто тільки дізнався про неї.

заняття зі скандинавської ходьби проводить Ніна Якущенко


Що ж таке скандинався ходьба? Це простий вид рухової активності, коли людина щодня проходить певну кількість кроків чи кілометрів, тримаючи в руках палки, які дуже схожі на трекові та лижні, 
Сьогодні не  кожен з токмачан  має кошти, силу і здоров’я, або банально вільний час, аби рухатися: відвідувати спортклуби, басейн, чи просто займатися бігом на стадіоні або на майданчику біля дому. Проте, скинути зайву вагу, покращити роботу серцево-судинної та дихаьної системи можна завдяки… ходьбі, яку називають скандинавською. Ходити з палицями під силу усім. Їх можна легко складати і возити із собою у відпустку чи на дачу.
Такий вид оздоровчого фітнесу на свіжому повітрі з’явився зовсім нещодавно – наприкінці 90-х років минулого століття. З тих пір його географія постійно розширюється. Федерація скандинавської ходьби вже є і в Україні. До скандинавської ходьби зріс інтерес і в токмачан.
Група, в якій переважно лікарі і фельдшера швидкої допомоги, медики-ветерани, облюбували міський парк для занять скандинавською ходьбою і на собі вже відчули її величезну користь.
    – З палицями рухатися набагато легше і веселіш. І водночас зовсім нескладно. Тут задіяні грудний відділ хребта, руки і плечі, - розповіла сімейна лікарка Галина Літошко. За її словами, з палицями можна подолати більшу відстань, ніж при звичайній ходьбі. Це допомагає спалити побільше калорій і швидше схуднути. Лікарка  рекомендує скандинавську ходьбу, що не має вікових обмежень і протипоказань,   людям похилого віку, які мають артрози, артрити.
– Бігати вони не можуть. Але пенсіонерам потрібні навантаження на верхню частину тіла, що й дає скандинавська ходьба, – зазначила лікарка.
Скандинавська ходьба є чудовим способом профілактики захворювань. Цей вид оздоровлення зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Скандинавську ходьбу можна використовувати в якості профілактики серцево-судинних хвороб, інсультів, інфарктів. За її допомогою можна:
 профілактувати  другий етап розвитку цукрового діабету;
зміцнити імунітет;
прискорити обмін речовин, збагачуючи кров киснем;
оздоровити суглоби і кістки;
поліпшити травлення;
покращити сон і підняти гарний настрій.
Людмила АРМАН,
Фото авторки