Капуста як і картопля вважається другим хлібом, це - дивовижний продукт, де знаходиться дуже
високий вміст води і клітковини.
Капуста поставляє в наш організм дуже рідкісні вітаміни U і
K. У ній дуже високий вміст вітаміну С, є вітаміни групи В, токоферол, ніацин,
рутин, біотин.
У капусті дуже багато кальцію, магнію, калію, фосфору,
заліза та інших елементів.
Вона є приголомшливим джерелом всіх необхідних речовин, які
підтримують людей протягом усього року.
Антоціани і фітонциди знімають шкоду від радіації.
До корисних властивостей капусти, потрібно віднести і
чудовий ефект очищення. Високий вміст в капусті вітаміну В 12, проявляє
поліпшення таких процесів в організмі, як якісне мислення, кисневий обмін, ріст
і розвиток м'язової тканини.
Капуста допомагає роботі щитовидної залози, загоює
пошкоджені тканини.
А ще капуста - універсальний продукт,який широко застосовується в кулінарії, випічці, консервуванні.
Салат «Осінні барви»
Інгредієнти
Капуста білокачанна – ¼ шт.
Перець червоний – 1 шт.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Морква – ½ шт.
Олія – 2 ст.ложки
Сіль, перець,цукор за смаком
Спосіб приготування
Почистимо овочі. Перець переріжемо навпіл, виберемо
серцевинку, посолимо і залишимо на кілька хвиль. Нашинкуємо капусту. Цибулю
почистимо, поріжемо кружальцями та замаринуємо в солі, перці та лимонному соці
або оцті.
З`єднаємо капусту з цибулькою і додамо нарізану смужками
моркву. Вимішуємо. Приправимо сіллію, перцем та дрібкою солоду: цукор або мід.
Заправимо олією. Наповнюємо половинки перців салатом.
Капуста в паніруванні
Інгредієнти
капуста білокачанна (маленького розміру): 1-2 шт.
яйця: 2 шт.
часник, сухий базилік сіль і перець за смаком
панірувальні сухарі: ½ склянки
Спосіб приготування
Капусту розрізати на 4 частини, відварити до м’якості. Кожну
частину порізати ще на 4 частини дольками (різати разом з качаном, щоб
дольки не розпалися).Яйця збовтати зі спеціями виделкою. Капустяні сегменти
занурити в яйце, потім за панірувати у сухарях і обсмажити до золотистого
кольору з усіх боків.
Ліниві голубці
Інгредієнти:
Свинина (лопатка) — 600 г
Яловичина (лопатка) — 600 г
Цибуля — 4 шт.
Морква — 2 шт.
Круглий рис (сирий) — 100 г
Білокочанна капуста — 400 г
Масло — 50
г
Олія — 60 мл
Сіль — 1 ч. л.
Чорний мелений перець — 1/4 ч. л.
Свіжий укроп — 6-10 гілочок
Спосіб приготування
Рис заливаємо водою та доводимо до кипіння. Знімаємо з
вогню, промиваємо холодною водою, висипаємо на друшляк та залишаємо стікати.
Цибулю нарізаємо дрібно, а моркву натираємо на терці Пассеруємо овочі на середньому вогні 5-7 хвилин. Перекладаємо їх у
миску .
М’ясо прокручуємо через м’ясорубку. Окремо перекручуємо
капусту та зливаємо сік.
Змішуємо її з фаршем, рисом, овочами та перемішуємо. Додаємо
масло, сіль, чорний мелений перець та подрібнений укроп. Перемішуємо
Вимішуємо фарш руками до однорідності. Набираємо по 2 ст.л. з гіркою фаршу та
руками формуємо котлетки.
Кип’ятимо воду. На шумовці опускаємо туди голубці, щоб вони
обварилися.
На дно глибокого деко наливаємо трохи томатної підливи. Викладаємо на нії голубці
щільними рядами. Заливаємо томатною пастою та накриваємо фольгою.
Ставимо в розігріту до 180°C духовку на 15 хвилин.
Після знімаємо фольгу та ставимо голубці в духовку ще на 5-7 хвилин.
Подаємо ліниві голубці зі сметаною та зеленню.
Капуста квашена з буряком
Інгредієнти
білокачанна капуста - 6 кг,
морква - 5 шт.,
буряк - 4 кг,
часник - 2 головки,
гострий перець - 1 шт.,
сіль - 200 г.
Для розсолу:
вода - 10 л,
сіль - 0,5 кг.
Спосіб приготування
Качани капусти розріжте на 4 частини, буряк наріжте крупно,
моркву наріжте уздовж.
Щільно укладіть овочі в тару, перекладаючи часником і
подрібненим перцем і пересипаючи сіллю.
Змішайте воду і сіль, закип’ятіть. Залийте овочі гарячим
розсолом, поставте під гніт в теплому місці на 2 дні. Потім перенесіть в
прохолодне місце ще на 3-4 дні.