понеділок, 11 листопада 2019 р.

А ви знаєте? Кому категорично не можна їсти хурму


Листопад - початок сезону хурми, якою люблять  поласувати і дорослі, і діти.
Хурма дуже корисна для здоров'я. Вона містить велику кількість мікроелементів і вітамінів, особливо А, С і В. Це вітаміни, які особливо цінні восени, вони підтримують імунітет, нервову систему, допомагають організму захищатися від різних інфекцій.
Дуже цінні в хурмі йод і залізо, вони необхідні організму людини в будь-який час року. Особливо хурма рекомендована людям, які страждають на анемію. У складі хурми низький вміст кислот, її цілком можна споживати при виразковій хворобі. У неї хороші антибактеріальні властивості. Хурму можна їсти при захворюваннях і розладах шлунково-кишкового тракту. Вона рекомендована при проблемах з серцево-судинною системою.
Здоровим людям дозволено з'їдати в день дві-три штуки.
При ряді захворювань хурма строго протипоказана.
Очкільки хурма містить велику кількість глюкози й сахарози, її не рекомендують вживати людям з ожирінням і діабетом. Також нестиглі плоди багаті таніном, який володіє в’яжучим ефектом і пов’язує їжу в шлунку, що перешкоджає її розщепленню і перетравленню (в особливо запущених випадках існує загроза життю і виникає необхідність хірургічного втручання). Тому при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і запорах вживати в їжу таку хурму не можна.Хурму не можна їсти хворим з каменеутвореннями  в нирках і з проблемами з підшлунковою залозою. Діабетикам також треба вживати обмежено хурму, так як вона  досить солодка. Тим, хто страждає на цукровий діабет, хурму їсти можна, але не більше одного плоду в добу. У великих кількостях хурма може викликати сильний викид інсуліну.