Листопад - початок сезону хурми, якою люблять поласувати і дорослі, і діти.
Хурма дуже корисна для здоров'я. Вона містить велику
кількість мікроелементів і вітамінів, особливо А, С і В. Це вітаміни, які
особливо цінні восени, вони підтримують імунітет, нервову систему, допомагають
організму захищатися від різних інфекцій.
Дуже цінні в хурмі йод і залізо, вони необхідні організму
людини в будь-який час року. Особливо хурма рекомендована людям, які страждають
на анемію. У складі хурми низький вміст кислот, її цілком можна споживати при
виразковій хворобі. У неї хороші антибактеріальні властивості. Хурму можна їсти
при захворюваннях і розладах шлунково-кишкового тракту. Вона рекомендована при
проблемах з серцево-судинною системою.
Здоровим людям дозволено з'їдати в день дві-три штуки.
При ряді захворювань
хурма строго протипоказана.
Очкільки хурма містить велику кількість глюкози й
сахарози, її не рекомендують вживати людям з ожирінням і діабетом. Також
нестиглі плоди багаті таніном, який володіє в’яжучим ефектом і пов’язує їжу в
шлунку, що перешкоджає її розщепленню і перетравленню (в особливо запущених
випадках існує загроза життю і виникає необхідність хірургічного втручання).
Тому при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і запорах вживати в їжу таку
хурму не можна.Хурму
не можна їсти хворим з каменеутвореннями в нирках і з проблемами з
підшлунковою залозою. Діабетикам також треба вживати обмежено хурму, так як вона досить солодка. Тим, хто страждає на цукровий
діабет, хурму їсти можна, але не більше одного плоду в добу. У великих
кількостях хурма може викликати сильний викид інсуліну.