вівторок, 12 листопада 2019 р.

Публічна бібліотека, як краєзнавчий та інформаційний центр


На базі центральної бібліотеки відбувся семінар-практикум для завідуючих бібліотек Токмацького району.
Перед присутніми виступила завідувачка методично-бібліографічним відділом О.Іванченко з консультацією «Краєзнавча діяльність бібліотек: традиції та інноваційний підхід», в якій наголосила, що в сучасних умовах, коли бібліотеки фактично борються за виживання, краєзнавча робота може стати тим необхідним фундаментом, який приверне до бібліотек більше читачів і згуртує навколо себе національно свідому громадськість. 

Однією з найважливіших функцій бібліотек є популяризація краєзнавчих документів, а саме виставкова робота, оформлення краєзнавчих куточків, проведення комплексних заходів, серед яких краєзнавчі дні, краєзнавчі читання читацькі конференції, презентації, диспути, літературні вечори, зустрічі з відомими людьми краю, та інші. Зупинилась Ольга Дмитрівна і на основних напрямках  краєзнавчої діяльності бібліотек: історичне краєзнавство, літературне та культурно-мистецьке, етнографічне, вивчення бібліотечної історії краю.
Метою бібліотечного краєзнавства є зібрання, збереження та надання користувачам документальних джерел та інформацію з історії культури та сучасного життя краю.  Тому краєзнавча робота бібліотек складається  також із таких основних компонентів: комплектування та організації краєзнавчого книжкового фонду; створення довідково-бібліографічного апарату; архіву (фонду) виконаних довідок про район (місто), село; довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування; складання та видання краєзнавчих бібліографічних посібників.
Ці питання були розглянуті в консультації провідного бібліографа Н.Солодкої «Краєзнавча бібліографія: традиційні та інноваційні орієнтири».
Досвідом роботи з краєзнавчого напрямку поділись і учасники семінару. Завідувачка Новопрокопівської бібліотеки  І.Горбачова розповіла про  проведення пошукової  роботи, зібрання літопису, спогадів старожилів про часи голодоморів, репресій, історію заселення села, оформлення етнографічного куточку, проведення  краєзнавчих заходів. Завідувачки Молочанської міської  бібліотеки Т.Загубипалець та Кіровської бібліотеки М.Оліщук доповіли про проведення виховних годин, екскурсій, дослідницької роботи, видання друкованої продукції в своїх закладах.
Під час проведення семінару в бібліотеці була розгорнута виставка «Друкована продукція», на якій представлені краєзнавчі бібліографічні посібники для користувачів,
підготовлені працівниками центральної бібліотеки та бібліотек району, серед яких персональні бібліографічні списки літератури, присвячені видатним краянам – письменникам, видані до певних ювілейних дат,  інформаційно-бібліографічний покажчики, путівники,     інформаційні буклети, збірники поезій (« Проходят годы быстрой чередою…» (місцева поетеса Л.Морозова) «Слова як скарб», «На крилах творчості»), інформаційні пам’ятки та інші.
На семінарі також були надані консультації «Орієнтири діяльності бібліотек у 2020 році»(О.Іванченко),  «Інформаційно- бібліографічна робота бібліотеки» (Н.Солодка). З методичними рекомендаціями перед присутніми виступили завідувачки відділом обслуговування О.Бенях та відділом комплектування Н.Горбенкова.
В житті кожного народу настає час, коли виникає потреба озирнутися назад, відчути себе частиною тієї великої спадщини, яка залишилась нам від минулого і запитати себе: «Хто ми такі є?». Дати ж відповідь на це запитання можна лише вивчаючи свій край, його минуле і сьогодення. І, як вже зазначалось, велика роль у цьому належить бібліотекам. Тож давайте якомога більше працювати в цій галузі, любити і пізнавати свій край, своє минуле, і, можливо, наша невелика часточка, внесена в краєзнавчу роботу сьогодні стане запорукою завтрашнього великого майбутнього.