понеділок, 23 грудня 2019 р.

Бюджет-2020. В районі зі скандалом поділили "апельсин": кращі дольки - апарату, ну а "шкірки" - решті всім


Сесія на межі зриву. Відсутність кворуму. І заступник голови районної ради з невизначеністю в  умовах оплати праці на 2020 рікОсь такою виявилася остання в цьому році чергова сесія Токмацької районної ради, в роботі якої взяли участь 14 депутатів із 26 обраних по партійних списках. Депутати говорили довго, на високих тонах, а все через головне питання порядку денного – «Про затвердження  бюджету району на 2020 рік».
В останні 3-4 роки в районі на усіх працівників бюджетної сфери коштів хронічно не вистачає. Не вистачає на медицину, на зарплату культпрацівникам, на освіту, на спорт і гідну зарплату тренерам Молочанської дитячо-юнацької спортивної школи, які виховують чемпіонів області, країни та Європи, спотивними здобутками прославляють Токмаччину, але сидять на мінімалці. Не вистачило коштів і на пристойне харчування  дітей – у  2019 році з районного бюджету на харчування дітей пільгових категорій виділялося 8 грн., а на харчування учнів 1- 4 класів -  5 грн. ( для порівняння в сусідніх районах Запорізької області на харчування школярів виділяли 12 грн. на дитину).
При формуванні бюджету на 2020 рік знову постала проблема нестачі коштів. І знову почалися урізання. Почесних громадян району позбавили безоплатної передплати на міськрайонну газету «Таврія» ( кошти на цю добру справу для дійсно почесних громадян виділялися з районного бюджету  з 2003 року). Почали  оптимізувати штатні розписи у методичному кабінеті відділу освіти, у центрі з обслуговуванні навчальних закладів, у територіальному центрі соціального  обслуговування громадян ( будинку престарілих).
- А чому не проводиться оптимізація в апараті районної ради?  Тринадцять чоловік, а ефективності … Район розірвали. Молочанську районну лікарню угробили, угроблять й  освіту, - обурилися депутати районної ради.
І запропонували свій варіант оптимізації апарату райради – вивести зі складу посаду заступника голови районної ради, понизити в посадах начальників відділів, у яких у відділах тільки …начальники. Цю пропозицію депутат районної ради Сергій Катречко виніс на розгляд бюджетної комісії, а вже на сесії  питання про оптимізацію апарату районної ради просив включити до порядку денного пленарного засідання. 

Але цього зроблено не було.
І депутати Сергій Катречко, Петро Доля, Олександр Шаповал вийшли із сесійної зали. За ними вийшов депутат Гурам Джіоєв, кинувши голові районної ради Василю Мафтуляку докір у неправильному веденні сесії.
-  Що за саботаж? - пролунало з вуст заступниці голови районної ради Валерії Матвієнко. Адже у сесійній залі залишилося лише 11 депутатів і через відсутність кворуму проводити сесію було вже недоцільно.
Через тривалий час, депутати все ж таки повернулися на сесію, бо бюджет району який не поганий, а приймати треба. І його все ж таки при повторному голосуванні, а  прийняли…
А от  проєкт рішення «Про умови оплати праці заступниці голови Токмацької районної ради на 2020 рік» не пройшов: «за» проголосувало лише 12 депутатів.
Людмила АРМАН
фото Наталії Дворницької