понеділок, 23 грудня 2019 р.

А ви це знали? Пенсіонери і пільговики у новому році можуть попрощатися з пенсіями, допомогами та пільгами: закон про верифікації вступив в силу.



21 грудня набув чинності новий закон про верифікації державних виплат. Що це означатиме для  пенсіонерів і пільговиків Токмака, Молочанська і сіл району?
Відтепер усіх пільговиків Токмака і райоону перевірять на законність отримання виплат за три роки.
Перевірка стосуватиметься  пенсіонерів,пільговиків, тих, хто отримує соціальні субсидії; тих, хто отримує допомогу  на дітей, чорнобильські виплати та ін.
Процедура проведення перевірки включатиме три етапи.
За результатами перевірки, при виявленні порушень, пенсіонерів і пільговиків можуть зобов'язати повернути виплачені гроші в бюджет за встановленими правилами.
Пільги і виплати скасують, якщо документи, надані для їх отримання, були підробленими. Якщо одержувач соцвиплат не живе в Україні, або він проживає на окупованій території.
Субсидіантів можуть позбавити виплат за комунальні борги як мінімум за два місяці; за брехню в декларації; за велику нерухомість (квартира від 120 м2 і будинок від 200 кв.м); за покупку на суму від 50 тис. грн; за автомобіль не старше 2010 року випуску; якщо в квартирі живе працездатна людина, яка офіційно не працює, не перебуває на обліку в центрі зайнятості і не платить єдиний соціальний внесок.
Законом передбачені три етапи перевірок.
Превентивна верифікація. Це перевірка перед призначенням соцвиплати. Почнуть проводити ще до призначення держдопомоги, як тільки українець подасть заяву на отримання допомоги від держави.
Поточна верифікація. Перевірка всіх даних з різних реєстрів, які будуть надходити до Єдиного реєстру. У разі, якщо стосовно когось із субсідіантов або пенсіонерів виникне підозра про можливе порушення, інформацію перевірять додатково, а в разі підтвердження порушення - виплати заберуть.
Перевірятимуть всі зміни в житті людини і якщо виявиться, що ваш добробут з моменту призначення виплат покращився, їх можуть достроково скасувати.
Ретроспективна верифікація. Це глобальний аналіз даних про отримання людиною соцвиплат за три останні роки. Навіть якщо відмовитися від пільги, перевірку з використанням інформації з реєстру продовжать для виявлення порушень. Якщо з'ясується, що ви не мали право на виплати, всю отриману з бюджету суму доведеться повернути добровільно або в судовому порядку, повідомили у Час Пік.