суботу, 28 грудня 2019 р.

У токмацьких депутатів увірвався терпець. Вони достроково припинили повноваження заступника голови Токмацької районної ради Валерії Матвієнко.

Депутати районної ради затверджують порядок денний позачергової сесії

Третина депутатів Токмацької районної ради  не захотіла  бачити Валерію Матвієнко  у кріслі заступника голови районної ради. Тому 26 грудня  депутати звернулися до голови районної ради Василя Мафтуляка з листом, у якому на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування»  ініціювали  винесення на позачергову сесію райради питання про дострокове припинення повноважень заступника голови районної ради.
Позачергова сесія відбулася сьогодні, 28 грудня. О 13.00  їй передувало спільне засідання депутатських комісій.
На засіданні комісій депутат районної ради Сергій Катречко, який ініціював проведення позачергової сесії, аргументацію такого рішення виклав у пояснювальній записці до запропонованого проекту рішення. 
На трибуні сесії депутат районної ради Сергій Катречко

На його думку,  Валерія Матвієнко, як заступник голови Токмацької районної ради   не виконує свої посадові обов’язки. Головним порушенням у роботі заступниці Сергій Катречко вважає  безпринципну позицію в об`єднанні громад. За активного втручання  модель Таврійської ОТГ у складі 7 сільських рад і Молочанська була роздроблена, що, як зазначив Сергій Катречко, призведе до негативних наслідків для населення усього Токмацького району.
- І основне, що я написав: «Ігнорування  інтересів району перед особистими громадськими інтересами. Останнім часом Валерія Валеріївна своїм громадським навантаженням «з`їла» сама себе, вона повністю віддалася своїй партії, своїй Асоціації, а проблемами району майже не переймалася, - резюмував свій виступ Сергій Катречко.
У ході обговорення депутатка районної ради Людмила Будовська цікавилася правовою оцінкою питання, чи є підстави для звільнення Валерії Матвієнко з посади заступника голови районної ради.
Депутатку  районної ради Людмилу Будовську цікавила правова оцінка питання про звільнення В.Матвієнко
На що керуюча справами районної ради Олена Служава відповіла, що таких підстав немає, до Валерії Матвієнко як до заступника голови районної ради по виконавчому апарату райради претензій немає.
Тоді Людмила Будовська сказала, що без присутності на сесії Валерії Матвієнко звільняти її з роботи не по-людськи. Цю думку підтримала і депутатка Ірина Лаба.
А чи по-людськи довести район до ручки, розірвати спроможну Таврійську ОТГ і район, розламати проект «Один район – одна громада», тиснути на депутатів сільрад, втручатися у справи Новомиколаївської ОТГ, де 22 грудня відбулися перші вибори голови та депутатів. Про це у своїх виступах говорили депутати  Петро Доля, Сергій Катречко,  Гурам Джіоєв. 
Депутату Петру Долі боліло і за Таврійську громаду, за її  мешканців, і за закриту Молочанську районну лікарню

Виступає депутат Гурам Джіоєв

Депутата Анатолія Кравченка цікавив результат справи, яку вів найнятий райрадою адвокат
Депутат Анатолій Кравченко нагадав і про адвоката, якого за рекомендації Матвієнків найняла райрада і залишилася з чим? Про це депутати вирішили розібратися найближчим часом.
 Своє вагоме слово на спільному засіданні депутатських комісій сказав і голова районної ради Василь Мафтуляк. На його думку, Валерії Матвієнко, як заступнику голови районної ради, не треба було втручатися у процес створення громад,  нав’язувати селянам ідею створення громади із 3 сільрадами. Не треба було створювати скандал між депутатами районної ради, сільськими радами і громадами.
- Громада повинна бути одна. Мікрорайони у районі, як ми зараз це робимо – не допустимо, це не професійно, не доопрацьовано, це аукнеться нам через роки, - зазначив керівник району ( на знімку).


Голосує депутат Олександр Шаповал


Лічильна комісія за роботою

Депутатка і голова лічильної комісії Ірина Лаба оголошує підсумки таємного голосування
На сесії районної ради, голосування про дострокове припинення повноважень заступника голови районної ради Валерії Матвієнко проходило таємно, у відведеній для цього зоні зали засідань. За результатами таємного голосування (за –15,  проти –4,), Токмацька районна рада  достроково припинила повноваження заступника голови Токмацької  районної ради Валерії Матвієнко
Людмила АРМАН,
фото авторки