понеділок, 30 грудня 2019 р.

Страви новорічного столу


Символ 2020 року – Білий металевий Щур  – всеїдний та невибагливий гризун, який любить просту їжу. Тому в меню на Новий рік 2020 може бути все, що душа забажає – овочі (крім капусти), м’ясо, риба, фрукти, солодощі і звичайно – сир. Головне правило новорічного столу – їжа має бути смачною та  різноманітною. Сьогодні ми пропонуємо вам рецепти салатів, гарячої страви,  десерту і напою,  які прикрасять ваш святковий стіл, порадують своїм оригінальним оформленням та вишуканим смаком і ваших близьких, і гостей.

Салат «Мишки в сирі»
Інгредієнти
відварене куряче філе - 500 г
твердий сир - 200 г
варені яйця – 3 шт
волоські горіхи - 100 г
виноград без кісточок - 300 г
майонез.
Для мишей:
варені курячі та перепелині яйця,
обрізки сиру
 бутони гвоздики.
Спосіб приготування:
М’ясо та білки нарізаємо кубиками. Сир натираємо на тертці, а волоські горіхи подрібнюємо. Всі інгредієнти змішуємо і заправляємо майонезом.
Суміш розділяємо на дві частини. Одну з них ( у вигляді надрізаного сирного круга)  викладаємо на блюдо рівним шаром.
Зверху – виноград, на нього зверху викладаємо  другу частину суміші.
Натираємо на дрібній тертці яєчні жовтки та обсипаємо салат з усіх боків.
Прикрашаємо салат мишками: викладаємо на салат половинки яєць, вушка і хвостик робимо із  сиру , а носик та очі – з бутонів гвоздики або маслин.

Новорічний салат « Тік-так»
Інгредієнти:

відварене куряче м’ясо – 450 г
чорнослив – 220 г;
сир, горіхи волоські
 майонез – 150 г;
яйця відварені – 7-8 шт.;
сіль за смаком
солодкий перець – 1 шт
зелена цибуля  для декору.
Спосіб приготування
 Філе курки і чорнослив порізати соломкою.  Сир перетерти, горіхи подрібнити. З варених яєць окремо розділити білки і жовтки, потерти на тертці.
У тарілку  покласти  шарами курятину, жовтки, чорнослив, сир, горіхи, присмачуючи кожен шар майонезом.
Останній шар посипати білками, це буде  циферблат. Із зеленої цибулі по краях циферблату зробити віночок. Із червоного перцю вирізати цифри годинника, а з жовтого перцю ( чи вареної моркви) вирізати стрілки. Виставити їх в положення 11.55. 

Закуска "Різнобарвні  кульки на ялинку"

Інгредієнти:
сир ( бринза) -300 г
твердий сир - 200 г
майонез
часник за смаком
перець, сіль за смаком
Для обсипання:
паприка
кріп
крабові палички
кунжут
Спосіб приготування
Сир  пропустити через м'ясорубку або збити блендером. Отриману масу змішати з майонезом до однорідної маси. Твердий сир натерти на дрібній тертці. Часник пропустити через часничницю.  Всі інгредієнти змішати. За бажанням, можна ще додати майонез.
 Далі мокрими руками потрібно сформувати кульки. Кожну кульку обвалюємо  у певній посипці: паприці – вийдуть червоні кульки, у дрібно порізаному кропі – зелені кульки, дрібно натерті крабові палички – мармурові, у кунжуті – білі.
Викладаємо різнокольорові кульки на тарілку. За бажанням з половинок оливок і кропу на кожній кульці можна зробити підвіски.



Святкова гаряча страва «Вулкан»
Інгредієнти
картопляне пюре - 500-700 г,
курка - 700 г,
гранатовий сік - 200 мл,
сік лимона за смаком,
цибуля - 1-2 шт.,
томатний соус - 2 ст. ложки,
яйце - 1 шт.,
коньяк - 2 ст. ложки,
зелень, сіль, чорний мелений перець,
 приправа для шашлику за смаком.
Спосіб приготування
 Курку поріжте, додайте крупно порізану цибулю, посоліть, поперчіть, посипте спеціями і влийте гранатовий сік. Додайте трохи лимонного соку, перемішайте. Поставте в холодильник на 3 години.  Мариноване м’ясо нанизайте на дерев’яні шпажки і запечіть в духовці до готовності. Яйце добре помийте, акуратно розбийте посередині ножем, видаліть жовток і білок (нам потрібна шкаралупа). З половинки шкаралупи видаліть плівку. У центр великої круглої тарілки викладіть гіркою картопляне пюре. Навколо викладіть шматочки м’яса, прикрасьте зеленню. Підготовлену половинку шкаралупи вставте у верхівку гірки й вдавіть так, щоб її не було видно збоку. Томатним соусом зробіть патьоки зверху вниз. Налийте в шкаралупу коньяк і підпаліть. Подавайте страву, вимкнувши світло

 Новорічний десерт «Фруктовий карнавал»
шоколадний бісквіт - 250 г,

банани - 2 шт.,
мандарин - 1 шт.,
апельсин - 1 шт.,
вершки - 170 г,
домашній сир (м'який) - 100 г,
сметана (густа) - 30 г,
цукор - 110 г,
сироп - 2 ст. ложки,
шоколад - 30-40 г.
 Спосіб приготування
Шоколадний бісквіт наріжте кубиками і розкладіть по креманках. Збризніть 1 ст. ложкою сиропу. З апельсина зніміть цедру, натріть її на тертці. Очистіть апельсин, мандарин і банани, наріжте шматочками і порівну розкладіть по креманках.
Змішайте міксером сир, сметану, вершки, 1 ст. ложку сиропу і цукор. Викладіть крем поверх фруктів. Шоколад потріть на тертці, змішайте з половиною цедри апельсина і посипте десерт.

 Новорічний пунш
Інгредієнти
червоне вино - 400 мл
міцний чай - 3 склянки
фруктовий сироп - півсклянки
ром -50 мл
лайм - 1 шт.
лимон -1 шт.
апельсин- 1 шт.
Спосіб приготування
 Чай змішати з вином і фруктовим сиропом, накрити кришкою і нагрівати на маленькому вогні, але не доводити до кипіння. Зняти з вогню і додати ром.  Лайм, апельсин та лимон ошпарити кип’ятком, порізати на шматочки і додати до пуншу. Подавати гарячим.