субота, 15 лютого 2020 р.

Кулінарні шедеври з яблук


Яблука - це надзвичайно  корисні плоди, що на 80% складаються з води, а в інші 20% входять корисні речовини: клітковина, органічні кислоти (яблучна, винна і лимонна), вітаміни А, В1, В3, РР, С, а також залізо, йод, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор тощо. У яблуках в достатній кількості міститься вітамін G, який сприяє нормальному травленню і росту, також присутні речовини, що зупиняють ріст ракових клітин в травних органах і у всьому організмі. Йод, що міститься в яблуках у більшій кількості, ніж у багатьох інших фруктах, є чудовою профілактикою захворювань щитовидної залози.  Яблука багаті на вітамін А, який допомагає уникнути застуд та інших інфекцій, а також сприяє гарному зору.  
Пропонуємо вам добірку рецептів смачних і корисних страв з головним інгредієнтом - яблуками.
 Салат «Ізабелла»
Інгредієнти
зелене яблуко (велике) - 1 шт.,
ківі (велике) - 1 шт.,
куряча грудка - 1 шт.,
горіхи - 0,5 склянки,
лимонний сік,
листя салату,
майонез
Спосіб приготування
 Курячу грудку відваріть, охолодіть в бульйоні. Наріжте невеликими кубиками.
 Яблуко очистіть від шкірки. Наріжте невеликими кубиками, побризкайте соком лимона.
 Ківі також очистіть і наріжте невеликими кубиками. Шматочок залиште для прикраси.
 Горіхи подрібніть ножем. Кілька шматків залиште для прикраси.
 Кубики курячого філе, яблука, ківі і подрібнені горіхи змішайте, заправте легким майонезом.  Викладіть в салатник на листя салату, прикрасьте ядрами горіхів і шматочками ківі.

Печінка по-берлінськи з яблуками
Інгредієнти
теляча печінка -700 г.
цибуля - 2 шт.
яблука кислі - 2 шт.
сіль за смаком
 борошно
 олія.
Спосіб приготування
Яблука почистити, вирізати серединку та нарізати кільцями Обсмажити на олії, можна трошки посипати цукром для карамелізації. Цибулю нарізати кільцями, обсмажити до золотистого кольору.
З печінки видалити сухожилля, порізати на шматочки, обваляти у борошні. Обсмажити з двох боків, посолити. Викласти на тарілку, зверху покласти яблука та цибулю.

Яблука «Ласунка»
Інгредієнти

яблука - 2 шт.
цукор - 1 ст. ложка
кориця - 0,5 ч. ложки
борошно -  1 ст. ложка
манна крупа -  1 ст. ложка
вершкове масло - 1 ст. ложка
Спосіб приготування
 Яблука порізати на кільця товщиною 1 см. Серцевину видалити. Змішати борошно і манну крупу. Розтопити на сковороді вершкове масло. Обмакнути кожне кільце яблука в борошно з манкою і обсмажте з двох боків на маслі. Коли колечка остигнуть, посипати їх цукром і корицею.

Печиво з яблуками
Інгредієнти
борошно - 150 г,
цукрова пудра - 50 г,
вершкове масло - 100 г,
яйце - 1 шт.,
сметана - 1 ст. ложка.
яблука - 3 шт.
цукор - 2 ст. ложки,
кориця - 0,5 ч. ложки.
Спосіб приготування
 У борошно додайте вершкове масло, подрібніть ножем. Додайте цукрову пудру, яєчний жовток і сметану. Замісити тісто і поставте в холодильник на півгодини.
Розкачайте тісто, виріжте з нього кола.
Яблука очистіть, розріжте на 8 часточок. На кожен кружок тіста покладіть по часточці яблука і складіть навпіл.
Верх коржика змастіть збитими в піну білками і посипте цукром з корицею.
Викладіть печиво на деко і випікайте 15 хвилин при 180 °C.

Гарячий яблучний сидр
Інгредієнти
яблучний сидр або яблучний сік: 1 л
кориця -3 палички
гвоздика - 6 бутонів
цедра одного апельсину
Спосіб приготування
Сидр, корицю, гвоздику і цитрусову цедру довести до кипіння в каструльці. Варити на повільному вогні 20 хвилин. Трохи остудити, процідити, розлити сидр по келихах. Прикрасити яблучний сидр паличкою кориці.
За бажанням можна додати мед.