субота, 15 лютого 2020 р.

Чорними тюльпанами наша пам'ять пророста


Сьогодні, 15-го лютого на Токмаччині   відзначили День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31 річницю  виведення радянських військ із Афганістану.
Для багатьох ця дата — день скорботи за загиблими родичами та товаришами.
Адже афганська війна перетерла у своїх жорнах і забрала життя 14453 солдатів і офіцерів радянської армії, серед них -   11 жителів Токмака, Молочанська і сіл району. 
Це: Іван Головешко, Володимир Івашко, Юрій Кащук, Анатолій Пітула, Юрій Сапальов, Олександр Сачко, Сергій Сидоренко, Володимир Ткалич, Сергій Шумейко, Дмитро Юрченко, Анатолій Яковлєв. Всі вони посмертно нагороджені орденом Червоної зірки.
І на їхню честь у Токмаку споруджено пам’ятний знак «Мовчазний камертон».
На цьому священному місці  сьогодні відбувся мітинг-реквієм, який вів депутат міської ради Валерій Шаповал.







 На мітингу виступили міський голова Ігор Котелевський, ветеран Афганістану і депутат Токмацької міської ради Ігор Мащенко, ініціатор спорудження у Токмаку пам’ятного знаку  на честь загиблих воїнів-інтернаціоналістів Олександр Шпагін, голова Токмацької районної ради Василь Мафтуляк.


 








Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих в Афганістані земляків. І поклали квіти до підніжжя пам’ятника з чорними тюльпанами, та  на кам`яні брили з іменами загиблих. Ветерани-афганці провели традиційний обряд - поділилися із загиблими побратимами фронтовими 100 грамами і сигаретами.

Людмила АРМАН
Михайло АРМАН