пʼятницю, 7 лютого 2020 р.

Не штрафом, а словом. Для суб’єктів підприємницької діяльності Токмака провели практичну бесіду


Сьогодні, 6 лютого у Токмаку в актовій залі фінуправління  відбулася зустріч керівників і спеціалістів податкової інспекції, Пенсійного фонду і служби зайнятості із окремими суб’єктами підприємницької діяльності. Основний наголос робився  на необхідності легалізації найманої праці та на питанні штрафних санкцій за порушення роботодавцями діючих законодавчих норм.
- Ми зібрали вас не для того, щоб штрафувати, а щоб пояснити як себе вести і не робити помилок, - звернулася до підприємців  заступник міського голови Токмака Наталія Мамчак, відкриваючи захід.



Про легалізацію найманої праці і неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин, про обов’язкове  повідомлення податкової при прийомі працівника на роботу говорила у своєму виступі заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Токмацького управління Головного управління  ДПС у Запорізькій області Тетяна Кузьменко. А щоб ця важлива інформація завжди була у підприємців під рукою, кожному з присутніх вручили буклети і пам’ятки для роботодавців та працівників, де розписані головні правила найманої праці.
Підприємців закликали не чекати проведення перевірок, а своєчасно оформляти найнятих робітників, виплачувати і відображати у  звітності реальну зарплату. Адже ухилення від сплати податків в усіх проявах, у тому числі – шляхом використання нелегальної найманої праці, тягне за собою сувору відповідальність.
Про види перевірок щодо дотримання роботодавцями вимог законодавства про працю і розміри штрафів за порушення термінів виплати зарплати або в неповному обсязі ( штраф від 30 до 100, а при повторному випадку – від 100 до 500 неоподаткованих мінімумів), при прийомі на роботу працівника без трудового договору ( штраф від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів) розповів головний спеціаліст, інспектор праці відділу питань праці управління соціального захисту населення Токмацької міської ради Вячеслав Таран.
Заступник начальника відділу наповнення бюджету  фінансово-економічного управління Головного управління ПФУ в Запорізькій області Наталія Козачок акцентувала увагу підприємців на необхідності сплати страхових внесків, що у звітах необхідно вказувати телефон бухгалтера. Вона також радила працюючим переглядати свій соціальний стаж на веб-порталі Пенсійного фонду щоб бути впевненим що цей стаж бухгалтер нараховує правильно.
Після зустрічі з представниками податкової інспекції, Пенсійного фонду і служби зайнятості підприємці відзначили, що  почули багато корисної інформації та конкретні відповіді на питання, на які їм в першу чергу потрібно звертати увагу, щоб не порушувати законодавство про працю.
Михайло АРМАН,
фото автора