середа, 19 лютого 2020 р.

Несолодко. У бджолярів Токмаччини чимало проблем


Сьогодні, 19 лютого в залі засідань міського фінправління відбулася нарада з питань профілактики інфекційних та інвазійних захворювань бджіл, упередження отруєння бджіл в наслідок застосування пестицидів.
На нараду були запрошені голови сільських рад та ОТГ, бджолярі та аграрії Токмацького району. В роботі заходу взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Станіслав Фролов,заступник начальника Токмацького районного управління ГУ ДПСС в Запорізькій області Геннадій Дуда, державний фітосанітарний інспектор Леонід Калаянов, начальник управління агропромислового  комплексу РДА Сергій Стольніков.


- Ми зібралися на нараду для того,  щоб фахівці розповіли, що і як треба робити. Треба знаходити спільну мову з фермерами. – зазначив Станіслав Фролов,  відкриваючи нараду.
На сьогодні важливим питанням серед пасічників залишається отруєння бджіл при обробці сільськогосподарських культур пестицидами. В наслідок порушення норм та правил, які допускають деякі аграрії при застосуванні засобів захисту рослин, фіксуються  випадки масової загибелі бджіл. Минулого року такий випадок стався на Токмаччині біля села Покровське.
Тож які повинні бути дії бджолярів внаслідок масового отруєння бджіл присутнім розповів заступник начальника Токмацького районного управління ГУ ДПСС в Запорізькій області Геннадій Дуда.
Детально було обговорено санітарні правила щодо розташування пасік, присутні бджолярі  наголосили на посиленні співпраці з державними фітосанітарними інспекторами.



Під час наради присутні дійшли згоди щодо обов’язкового залучення державних фітосанітарних інспекторів в комісіях, які проводитимуть обстеження у випадках отруєння бджіл пестицидами.
Також були розглянуті  пропозиції щодо більш оперативного реагування комісії на випадки отруєння бджіл, висловлювалися нарікання на  зменшення посівів  медоносних культур.

В цілому нарада пройшла в діловій та конструктивній обстановці.
Михайло АРМАН,
журналіст газети "Таврія"
фото автора