вівторок, 31 березня 2020 р.

Криве дзеркало децентралізації. Обласна рада за 6 районів, облдержадміністрація пропихає 5.


 А думку токмачан хто врахував?
 Відбулась відеоконференція, що була  організована Міністерством розвитку громад та територій України спільно з парламентським Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Під час відео конференції, як повідомив  Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА, відбулося онлайн-обговорення формування адміністративно-територіального устрою районного рівня, зокрема  Запорізької області. За словами заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди, реформа районів не повинна дуже хвилювати громади, бо важлива, в першу чергу, для державної влади. Держава, взявши курс на децентралізацію, усі повноваження з районів віддає на рівень спроможних громад. Отже люди після завершення реформи, будуть отримувати усі послуги у своїй громаді, у тому числі ті, за якими вони зараз їдуть до райцентрів. Нові райони (повіти чи округи) будуть потрібні лише державній владі для організації нагляду за законністю та для координації діяльності своїх виконавчих органів на місцях.
Як зазначила Зінаїда Бойко, розробленні облдержадміністрацією пропозиції щодо формування адміністративно-територіального устрою передбачають створення п’яти районів: Запорізького, Бердянського, Мелітопольського, Енергодарського та Пологівського. 

Цей варіант розглянутий та підтриманий на засіданні обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо проєкту законодавчого акту про удосконалення адміністративно-територіального устрою Запорізької області.
Усі експерти погодилися з кількістю районів, а також з тим, що проєкт облдержадміністрації можна взяти за основу. Це не є остаточним рішенням, обговорення тривають.
Тож   10 тисяч токмачан, які поставили свої підписи під зверненнями до керівників держави та уряду, депутати Токмацьких міської і районної рад, обласної ради сподіваються, що їх прохання буде почуте, що політичні амбіції деяких можновладців візьмуть верх над здоровим глуздом і на карті Запорізької області все ж таки буде 6 районів, серед яких і Токмацький з центром у Токмаку.