неділя, 22 березня 2020 р.

З перших вуст. Токмак хоче миру, і готується до війни …з коронавірусом


З кожним днем ми з тривогою читаємо інформації про поширення коронавірусу в Україні, про нові випадки захворювань COVID-19,  що вже зафіксовані в 6 областях,  у тому числі - сусідніх із нашою, Запорізькою.
За таких умов сподіватися на «авось» і тішити себе думкою, що нашу область і Токмак пронесе, не можна. Тож  мерія Токмака і лікарі готуються до найгіршого сценарію, а по суті до «війни» з коронавірусом.
Наскільки Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування готова до прийому хворих з коронавірусом, що робиться тут  на випадок поширення небезпечної інфекційної хвороби. На ці (і не тільки) запитання журналістів міськрайонної газети «Таврія» відповів директор лікарні , депутат Токмацької міської ради  Віталій Пасевін.


- Віталію Валерійовичу, одразу розпочну інтерв’ю із запитання, що породило у місті  чимало чуток: «А правда,  що у нас у Токмаку є пацієнт з підозрою на коронавірус?»
- Акцентую увагу читачів, що є пацієнтка  саме з підозрою на COVID-19. Під підозру вона потрапила, бо 10 березня  повернулася з країни Південно-східної Азії . До речі, тут  зафіксована незначна кількість хворих на коронавірус. Дівчина почувається добре. Результати її тестів на коронавірус ми отримаємо у вівторок.
На сьогодні офіційних випадків захворювань токмачан на коронавірус немає…
- І все ж таки , небезпечний  коронавірус стає все ближче і до нашої області, і до нашого району. За таких умов чи готова або наскільки готова Токмацька   лікарня до прийому хворих COVID-19?
 -  Підготовка Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування  до прийому пацієнтів з підозрами на коронавірус і хворих на  COVID-19  ведеться по двох напрямках. Перший напрямок – створення  максимального захисту медпрацівників  ( лікарів, лаборантів, рентгенологів та ін.) , які контактуватимуть  з хворими на коронавірус. І це надзвичайно важливо, адже якщо небезпечна хвороба почне «валити» лікарів, хворих лікувати буде нікому.
Другий напрямок підготовки – це  забезпечення палат інфекційного відділення киснем, створення умов для  лікування пацієнтів  COVID-19, надання їм кваліфікованої медичної допомоги у тих умовах, що у нас є.
На сьогодні лікарня  готується до надання  навіть екстреної  допомоги важкохворим на коронавірус.
Треба віддати належне міському голові Токмака Ігорю Котелевському, який  переймається проблемами лікарні, вже декілька разів  відвідував інфекційне відділення, цікавиться потребами лікарні і лікарів, допомагає  вирішувати проблемні питання.
Міський голова Ігор Котелевський  під час зустрічі з медпрацівниками інфекційного відділення.
Дякую за фінансову підтримку  депутатський  корпус Токмацької міської ради. Минулого тижня на позачерговій сесії лікарні було виділено  336 тис грн.. За ці кошти ми придбали кисневий концентратор і замовили ще чотири. Також  отримали п’ять пульсоксиметрів, закупили лікарські препарати,  на першому поверсі інфекційного відділення міняємо   двері до боксів. Також замовили медичний кисень. Є у нас маски і  на жаль, обмежена кількість засобів індивідуального захисту медпрацівників.
Оскільки засоби індивідуального захисту стали глобальною проблемою на рівні держави і світу , то закуповуємо їх по «крихтах», в одній фірмі замовили  20, у другій  – 30, іншій -  100 штук.
Двадцять костюмів  індивідуального захисту  медпрацівників за власні кошти придбав міський голова Ігор Котелевський.
Враховуючи специфіку захворювання COVID-19  і те, що для  кожного пацієнта з підозрою або хворобою коронавіруса  у нас  повинно бути окреме медичне обладнання, плануємо закупити  тонометри, фонендоскопи, електрокардіографи. Для впорядкування індивідуальних боксів і палат інфекційного відділення також плануємо придбати  подушки, матраци, водонепроникні наматрацники.
На сьогодні  у лікарні вживаються усі  заходи для прийняття пацієнтів з підозрами на коронавірус або хворих COVID-19.   
- Кажуть, для лікування хворих  на коронавірус  потрібен кисень, кисень для заражених  COVID-19 – це життя…
- Так, це правда. Специфіка COVID-19 така, що коронавірус «живе» у легенях, бронхах, і викликає  ускладнення легеневої  системи. Тому усім пацієнтам, які будуть поступати до нас з підозрою або з хворобою коронавіруса  ми будемо заміряти сатурацію крові, тобто визначати рівень насичення крові киснем. Якщо у пацієнта рівень насичення крові буде недостатній і щоб хвороба не переходила у більш важку форму , ми будемо проводити кисневу терапію. Така можливість у нас є.
На цьому тижні на позачерговій сесії міської ради нам виділили з бюджету ще понад мільйон гривень, на ці кошти плануємо закупити сучасний, високого класу  апарат штучної вентиляції легенів. 
Депутати міської ради одноголосно приймали рішення про виділення лікарні коштів для підготовки медзакладу до прийому пацієнтів з підозрами і хворих на коронавірус
На сьогодні, у наявності маємо у лікарні   11 апаратів штучної вентиляції легенів, з них 4 – середнього класу.
На першому поверсі інфекційного відділення ми обновили розводку кисню по боксах.
Боксів 11,  кожен з яких  з окремим входом з вулиці, що повністю відповідає стандартам інфекційного контролю і так як це в обласній інфекційній лікарні. Також у нас  є 12 напівбоксів на другому поверсі. Тож  ми можемо прийняти до 50 пацієнтів з підозрами на коронавірус або з хворобою COVID-19.
Для палат, де немає розводки з киснем, закуповуємо  переносні кисневі концентратори. Зараз чекаємо на отримання цето-тестів, що  дозволять нам підтвердити чи спростувати  факт захворювання на коронавірус…
- Віталію Валерійовичу, розкажіть, будь ласка, чи є певний   алгоритм підтвердження коронавірусу. Чи можна обійтися без тестів, щоб підтвердити факт зараження COVID-19 ?
- Коронавірус – це небезпечна інфекційна хвороба, для лікування якої немає конкретного препарата і немає вакцини.  У  грипа і коронавіруса є симптоми, що збігаються. І немає такого симптому, що виділив би коронавірусну інфекцію, інкубаційний період якої складає 14 днів. Окрім симптомів, що  можуть стати приводом для підозр на коронавірус, зараз лікарі ще й збирають анамнез хвороби. І якщо виявиться, що людина менше як два тижні приїхала з країни, де зафіксовані спалахи коронавірусу, або контактувала в Україні з тими, у кого офіційно підтверджений коронавірус, то таку людину ми госпіталізуємо в окремий бокс інфекційного відділення.
Крило інфекційного відділення, що готується до прийому хворих на коронавірус

Алгоритм підтвердження коронавірусу такий. Після звернення пацієнта  з підозрами на коронавірус за медичною допомогою, він ізолюється, первинна ланка разом з санепідемстанцією визначають коло осіб, з якими він контактував. Ми у свою чергу сповіщаємо  область, беремо у пацієнта мазки з носоглотки і направляємо  їх до Запоріжжя. Там робиться 5 тестів на ріно і звичайний грипп , і якщо нічого  не підтверджено, то біоматеріал направляється на  полімеразно-ланцюгову реакцію. Вона – більш точна, бо достовірність результатів сягає  96-97%. І саме результати таких тестів на сьогодні є доказом для того, щоб зафіксувати факт захворювання на коронавірус офіційно.
- Ви,  як лікар,  які можете дати поради токмачанам,  щоб   вберегтися від цієї небезпечної хвороби. Чи є якісь дієві профілактичні методи?
- Є. Перш за все - свідома самоізоляція осіб, які повернулися із-за кордону. Уникнення контактів з родичами, не відвідування громадських місць особливо у перші 14 днів після повернення із заробіток чи відпочинку за кордоном,    введення жорстких карантинних заходів, а також дотримання карантину та усіх запропонованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я правил – ось  дійсно дієвий метод, що  допоможе токмачанам  вберегтися від зараження коронавірусом і сприятиме запобіганню його розповсюдження у нас у місті та районі.
При появі симптомів недуги, підвищеній температурі, кашлю, раджу громадянам або викликати «Швидку допомогу» , або  телефонувати своєму сімейному лікарю для прийняття ним остаточного рішення щодо лікування і госпіталізації.
Найголовніше зараз – заходи з профілактики коронавірусу.
Вірус COVID-19 передається крапельним шляхом. Ця крапля від хворої людини, що кашлянула чи чхнула, осідає  скрізь, у тому числі на грошах, на поверхнях дверних  ручок магазинів, у будинках, квартирах, у під’їздах, на поручнях у громадському транспорті, тощо. 
Ось чому для профілактики коронавіруса треба мити руки і обробляти їх антисептиком як можна частіше,  також треба  регулярно обробляти поверхні дезінфікуючими засобами.
- Зараз у нас у країні, області та місті посилилися заходи з карантину. Більшість установ перейшли на дистанційну форму обслуговування громадян. А чи є карантинні обмеження у лікарні?
  - Так є. Ще минулого тижня у Токмацькій багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування припинилася  планова госпіталізація, поступають лише ургентні пацієнти, як мінімум середньої важкості та  важкохворі. Родичам заборонені відвідини хворих, передачі для них  приймаються через медсестру.
У пологовому будинку заборонені партнерські пологи.
Але всі ці заходи, я впевнений,  тимчасові.
В ситуації, що склалася з розповсюдженням коронавірусу, головне – не панікувати.   Сьогодні кожен повинен зрозуміти, що шанси не заразитися коронавірусом  є у кожного з нас. І для цього кожному з нас треба дотримуватися карантинних заходів, уникати відвудування людних місць і дотримуватися правил особистої гігієни.   
- Дякую за інтерв’ю…
Людмила АРМАН