вівторок, 14 квітня 2020 р.

Токмацьким нумізматам Нацбанк підготував приємний сюрприз


Вже у Чистий четверг, 16 квітня Нацбанк вводить в обіг нові пам'ятні монети: вони присвячені Видубецькому  Свято-Михайлівському монастирю.
Цей монастир був заснований сином князя Ярослава Всеволодом на південній околиці Києва – в урочищі Видубичі - і на початку XII століття став одним з центрів літописання.

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, над яким напис півколом УКРАЇНА; у центрі на дзеркальному тлі зображено знакові будівлі архітектурного комплексу Видубицького монастиря в оточенні квітів; зазначено написи: 5/ГРИВЕНЬ/2020 (унизу) та ВИДУБИЦЬКИЙ СВЯТО-МИХАЙЛІВСЬКИЙ МОНАСТИР (півколом); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч серед квітів).
На реверсі монет зображено композицію: у центрі – сходи, що символізують давню історію монастиря, на першій сходинці яких напис – ХІ ст.; ліворуч – стилізовані іконографічні образи святих, праворуч від сходів – образ ченця, унизу відбиток печатки князя Всеволода, праворуч від неї – герб полковника М. Миклашевського, коштом якого побудовано Георгіївський собор (1696–1701).
Монети номіналом в 5 і 10 гривень «Видубицький Свято-Михайлівський монастир» випускаються зі срібла і нейзильберу. При цьому діаметр пятигревневої монети  становить 35,0 мм, а десятигревневої  - 38,6 мм.


Як повідомляє пресслужба Нацбанку, пятигривневі  монети з нейзильберу будуть випущені тиражем 40 000 екземплярів,  а срібних десятигривневих монет виготовлять всього 3 000 штук.
Михайло АРМАН