середа, 22 липня 2020 р.

Жнива-2020 Жнива у полі, хліб – у коморі


На часі у Токмацькому районі виходить на фінішну пряму збирання ранніх зернових.  Сільгоспвиробники намагаються без втрат  зібрати вирощене, розпорядитися ним по-господарськи, і, звичайно, отримати винагороду за свою працю.
Нинішні жнива хоч і  дебютні у трудовій біографії молодого керівника СФГ «Клиновий» Артема Клинового, але не стали для нього як «перший млинець комом».  І тут, як зізнається Артем Сергійович,  йому допомогли досвідчені працівники господарства, поради і методи його дідуся Петра Клинового. А ще - теоретичні знання, отримані у Ногайському коледжі і Таврійському державному агротехнологічному університеті, де Артем Клиновий вчиться на 5 курсі на агронома.

Та головна складова успіху цьогорічного збору зернових у  СФГ «Клиновий - це відповідальне ставлення кожного працівника господарства до своїх обов’язків.
Тут завдячуючи головному агроному Ірині Каменецькій провели усі необхідні агротехнологічні заходи.  Ще у березні-квітні  відремонтували і підготували техніку до жнив. «Підлатали» дороги, розчистили польові дороги, що ведуть на тік.
Жнива-2020 розпочали організовано зі збирання озимого гороху.
- У порівнянні з минулим роком, урожайність гороху гірша, але ми вийшли на золоту середину. Отримали по 20-22 центнери з гектара. Озимим ріпаком у господарстві було засіяно 370 га. Через весняні морози довелося залущувати 4 га посівів, що вимерзли. А от пшениця доволі добре перезимувала,  порадувала око добірним колосом та  добрим урожаєм, - розповів керівник СФГ «Клиновий» Артем Клиновий.
На збиранні ранніх зернових у господарстві були задіяні  4 комбайнові екіпажі. Швидкими темпами, з ранку до вечора проводили хлібозбір комбайнери: Сергій Карнаух, Олександр Косенко, Михайло Стукало, Володимир Коваль, помічники комбайнерів: Роман Райтарчук, Ігор Івченко, Артем Тятенко, Антон Дейнега. 
Подяка комбайнеру С.Карнаух, його помічникові Р. Райтарчук від керівника господарства А.Клинового

 Безперебійно вивозили зерно нового врожаю з поля на тік водії: Сергій Довженко, Олександр Коложинський, Олександр Тихонов, Сергій Закутський.

Безперебйно вивозить зерно нового врожаю з поля на тік водій С.Довженко

Сумлінно працює на току М.Бабенко
Для усіх, хто був задіяний на жнивах, у господарстві організували безкоштовні обіди і вечерю. Смачні страви для хліборобів готує кухар Анна Тимошенко.
Більшість робіт по збиранню врожаю відноситься до робіт підвищеної небезпеки. Тож аби убезпечити працівників від нещасних випадків, а врожай від вогню   у СФГ «Клиновий» виконали усі вимоги з охорони праці та пожежної безпеки.
Зернозбиральні комбайни та інша техніка, що залучається до роботи, перед виходом у поле проходить обов’язковий технічний контроль.  У кожній бригаді працює пожежник, на полях прокладені протипожежні полоси, під час збирання врожаю  на кожному жнивному полі чергував Т-150 з лущильником.
Завдяки цим протипожежним заходам і працівникам Володимиру Хорольському і Сергію Татаренку, які слідкували за протипожежною безпекою, збір ранніх зернових у СФГ «Клиновий» обійшовся без неприємних ексцесів.
Вже повністю скошена озима пшениця. Залишився невеликий клин ярого ячміню. Тепер у  господарстві допомагають збирати врожай своїм пайщикам.
Також почали здавати перші партії зерна щоб  виручити кошти і розрахуватися з пайщиками.
У СФГ «Клиновий» вже виконали  одне з головних завдань — майже зібрали врожай ранніх зернових. Тепер дбають як  його вигідно продати, на насіння залишити,  зберегти.  Адже не даремно в  народі кажуть, що не той хліб, що на полі, а той, що в коморі.
Людмила АРМАН,
 Михайло АРМАН, фото