субота, 6 листопада 2021 р.

Сьогодні Димитріївська батьківська субота: як правильно поминати покійних родичів та що категорично не можна робити цього дня

 Сьогодні, 6 листопада християни поминають своїх рідних. 

Цей день поминання покійних було встановлено по почину великого князя Дмитра Донського та з благословення преподобного Сергія Радонезького, тому в народі та православ'ї назвали Димитріївською батьківською суботою. 

Сьогодні у всіх православних храмах проходять заупокійні богослужіння, моляться за упокій душ всіх покійних.





Як правильно поминати покійних у батьківську суботу

Сьогодні, 6 листопада в храмах читають панахиди за покійними. Щоб пом'янути померлих, необхідно подати окремі записочки «за упокій» на парастас, літургію та панахиду. У записках імена тих, кого поминають необхідно писати в родовому відмінку (відповідати на питання "кого?").

Традиційно до церкви несуть пожертви у вигляді продуктів: фрукти, крупи, хліб, борошно, кагор. 

Якщо з якоїсь причини відвідування храму неможливо, то помолитися можна і вдома, перед іконами. Вважається, що молитва від чистого серця буде почута, в якому б місці її не вимовляли.

Вдома можна приготувати частування, запросити в гості тих, хто був знайомий з покійними. У центрі столу потрібно розташувати палаючу церковну свічку. Перш ніж приступити до поминальної трапези, необхідно ще раз вимовити молитву за упокій душ померлих.

 

Що потрібно зробити в Димитріївську батьківську суботу 

У батьківську суботу приводять до ладу могили. На них залишають квіти та запалені свічки, а помин забирають в церкву або роздають перехожим.

 Що не можна робити в Димитріївську батьківську суботу 

У цей день категорично заборонено говорити погано про небіжчиків - згадувати можна тільки хороше. 

Поминати покійного алкоголем не можна. Можна лише пригубити трохи церковного вина За поминальним обідом. Також не можна залишати алкоголь та сигарети на могилах.

На Димитріївську суботу варто відмовитися від перегляду розважальних передач, відвідування концертів, розважальних заходів. Церква вважає, що сумувати, плакати та лити сльози теж не потрібно, так як покійній душі потрібна ваша щира молитва, а не горе.

Категорично забороняється виливати алкоголь на могилу або залишати горілку біля хреста.

Українці звикли їхати на кладовище з оберемками штучних квітів. Експерти відзначають, що штучні квіти не несуть ніякої богословської символіки, їх не використовують для переробки, а отже, екології наноситься колосальний збиток.

«Краще дві маленьких, але живих квітки на могилі наших родичів, ніж цілий сніп мертвих», - вважає Церква.