четвер, 9 квітня 2020 р.

Токмак на карантині. Так чиїх рук діло дезінфекція багатоповерхових будинків


Замість пролога. Мобільні групи перевіряють дотримання карантинних заходів у багатоповерхових будинках Запоріжжя, повідомляє TV5.
За бруд у під’їздах керуючі компанії та ОСББ можуть бути притягнуті до адміністративної та навіть кримінальної відповідальності.

Дезінфекцію під’їздів у багатоповерхівках розпочали щойно запровадили карантин. Раніше необхідні засоби і розчин керуючі компанії та ОСББ купували власним коштом, та вже понад тиждень отримують їх безплатно. Втім, групи, які вийшли перевіряти дотримання вимог карантину, констатують: у багатьох будинках обов’язкові заходи ігноруються.
Обов’язково мають дезінфікувати ручки на дверях, перила, кнопки ліфтів —  тобто все, чого найчастіше торкаються люди. Але у під’їздах будинку 68А по вулиці Жуковського все це вкрито товстим шаром пилу. Мешканці будинку обурені: працівники керуючої компанія ігнорують їхні звернення та скарги.
Це у Запоріжжі. А що у нас у Токмаку?
Дезінфекція – діло рук самих мешканців багатоповерхових будинків
-          У нас зимою в ожеледицю доріжку біля під`їзду не посипають, а ви хочете, щоб під`їзди антисептиком обробляли, - відповіли нам мешканці одного з 5-поверхових житлових будинків по вулиці Гоголя.
-          Чи дезінфікують у нас, я не знаю. Вранці йду на роботу – не бачу, а ввечері повертаюся з роботи знову не бачу нікого, хто б протирав ручки під’їздів, перила, тощо- сказала жителька будинку по Шевченка.
-          А у нас учора двірник у під`їзді все з хлоркою помила, попротирала,   – зазначила жителька багатоповерхівки по вулиці Перемоги.
-          Ще на початку карантину, коли  не було ажіотажу з антисептиками, я купила останню пляшку білизни, щоб дезінфікувати під`їзди. Але обробляти хлоркою під`їзди, а особливо ліфти – не можна. Це небезпечно для астматиків, людей з проблемами серцево-судинної системи. Обробити хлоркою кнопки ліфтів і сам ліфт можна, а людина поки з першого до п’ятого поверху доїде, задихнеться. Тому обробку під’їздів рідиною з хлоркою ми не проводимо.
Антисептик зараз купити за доступними цінами практично неможливо. А ОСББ не настільки багаті, щоб дозволити собі таке дороге задоволення. Тому ми звертаємося до усіх наших мешканців і просимо їх після повернення з роботи, з магазину чи аптеки, після вигулу собак дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки, обробляти ручки на вхідних дверях своїх квартир, - пояснила нам голова ОСББ Олена Плаксіна.