четвер, 28 травня 2020 р.

Меру Токмака піднесли найкращий і найдорожчий подарунок


28 травня відбулася 118 сесія Токмацької міської ради сьомого скликання. В залі працювало 24 депутата, на розгляд було винесено 33 питання.
На початку пленарного засідання за ініціативи  депутатки міської ради Світлани Поліщук, надали слово історику, краєзнавцю Олександру Лінчуку. Він  займається вивченням життя та діяльності нашого земляка, генерала-хорунжого армії УНР  Марка Безручка.

У серпні цього року  виповниться 100 років з часу битви за оборону Замостя. Тут  дивізія полковника, уродженця міста Токмак  Марка Безручка брала  участь і завдала поразки  Першій  кінній армії Будьонного, що  втратила свою здатність «молота, який весь час пробивав фронт Польської Армії».

За цю перемогу Марко Безручко  отримав звання генерал-хорунжого армії УНР.
- Ще в далекому 1956 році в Канаді вийшла з друку  книга «Оборона Замостя». В 2006 році мені прислали ксерокопію, і я перевидав цю книгу. Тепер   хочу вручити її міському голові Ігорю Вікторовичу Котелевському в пам'ять про історію нашої країни, і нашого земляка Марка Безручка про якого писала газета «Таврія»,  – розповів Олександр Лінчук.
І вручив меру Токмака історичну книгу, що для  книгоманів є  найкращим подарунком, і найдорожчим, бо зроблений своїми руками.
Керуючий справами виконавчого комітету Віктор Загуменний розповів про ідею встановлення меморіальної таблички в пам'ять про історичну подію оборони Замостя.
 - Якщо знайдеться ініціатор встановлення пам’ятного знаку,  то депутати Токмацької міської ради готові звернутися до польських колег, щоб на місці битви увічнити пам'ять нашого земляка та героїчної оборони, - зазначив Віктор Андрійович.
Також слід розробити до 100 річчя цієї дати культурно – освітні заходи для молоді нашого міста.
Михайло АРМАН,
фото автора