субота, 11 липня 2020 р.

Токмацька порадниця. Сьогодні Кропив'яні заговини. Що треба встигнути зробити щоб залучити в дім багатство та удачу.


11 липня за народним календарем відзначається свято Кропив'яні заговини.
«Токмацька порадниця» разом з OBOZREVATEL розповість читачам, що не можна робити 11 липня та  які народні прикмети актуальні в цей день.
Кропив'яні заговини: історія свята
Напередодні Дня Петра і Павла молодь довго не лягала спати – веселилася майже до самого ранку. Водили хороводи, співали пісні, грали. Крім того, говорили, що той, хто знайде квітучу рослину «петрів хрест» і вирве її з коренем, отримає небувалу удачу. Вважалося, що корінь і від будь-якої напасті позбавить, і до скарбу призведе.
Цей день називали також Кропив'яні заговини. Вважалося, що після цієї дати пекуча трава втрачає свої цілющі властивості. Тому потрібно було встигнути зварити борщ з листя кропиви – останніх в цьому році.
Фото ілюстративне з інтернету
Кропиву селяни цінували за її корисність. З неї готували салати, супи, начинки для пиріжків, а також солили і квасили. З листя молодої кропиви робили відвари і настої, які мали властивість відновлювати сили і зупиняти внутрішні кровотечі. Дівчата застосовували цю рослину в косметичних цілях – вважалося, що відвар зміцнює волосся і запобігає їх випаданню.
Що не можна робити 11 липня
Не рекомендується рано лягати спати. 11 липня можна дозволити собі веселощі і танці до ранку. Це допоможе залучити в будинок удачу.
Якщо в цей день тримати тіло і житло в бруді – удача відвернеться. Тому необхідно прибрати в квартирі, покупатися і надіти чистий одяг. Взуття теж повинно бути вимитим.
Заборонено виливати питну воду. В іншому випадку може початися посуха. Якщо в процесі приготування все ж потрібно злити рідину, то зробіть це під дерево або полийте рослини.
У цей день не варто сваритися або навіть просто лихословити.
Сни не матимуть особливого значення. Тому після пробудження можна зі спокійною совістю забути все, що наснилося.