понеділок, 20 липня 2020 р.

На допомогу сільгоспвиробникам. У Токмацькому районі стартував конкурс бізнес грантів

Продовольчою та сільськогосподарською організацією (ФАО)  ООН розпочато проведення інформаційних зустрічей з сільгоспвиробниками - мешканцями об'єднаних територіальних громад, сільських та селищних рад 9 районів Запорізької області.
20 липня така зустріч відбулася у приміщенні Будинку культури села Покровське Токмацького району.

На тлі розповсюдження коронавірусної хвороби, з метою  дотриманням санітарних вимог перед початком роботи усім запрошеним організатори роздали захисні маски.
Серед присутніх на зустрічі були голова Токмацької районної державної адміністрації Олена Шевченко, Новомиколаївський сільський голова Вікторія Клименко, голова ради жінок фермерів Надія Компанієць, голова та члени правління СОК «Жовтневе», зацікавлені особи.
- Ми сьогодні з вами зібрались в залі будинку культури, для того щоб презентувати проєкт що працює на території України. В цій залі байдужих людей немає, тому, що всі,  хто тут присутній - це люди,  які працюють на селі. Хтось займеться вирощуванням овочів, ягід, виробництвом молочної продукції. Проєкти,  які приходять до нас на територію , мають вам допомогти створити більш комфортні умови для ведення бізнесу,  – розповіла у своєму вступному слові Жовтневий  сільський голова Наталія Антипенко, та представила модератора презентації, експертку Регіонального офісу для Європи та Центральної Азії   (ФАО) ООН Тетяну Бривко.



На початку презентації  пані Тетяна надала інформацію щодо конкурсу грантів на започаткування, відновлення та розширення мікро, малих та середніх підприємств Донецької, Луганської та окремих районів і міст Запорізької області. Вона розповіла про перші кроки  у залученні грантів. Програма ООН із відновлення та розбудови миру була тільки на території Донецької та Луганської областей, а невдовзі до програми долучились 9 районів із Запорізької області, в їх числі - Токмацький район та місто Токмак.
- Перші конкурси були у 2019 році. Тоді мало людей брали  участь у конкурсі грантів, лише один учасник був пов'язаний з сільським господарством. Як  приклад хочу навести Григорія Несвіта із села Рубінцеве, Луганської області. Він розпочав виробництво сирів, та отримав грант на закупівлю обладнання для сироварні. – розповіла Тетяна Бривко.
В ході презентації було розглянуто питання для чого надаються гранти, яка максимальна сума одного гранту, куди можна використати грантові кошти.
- У другому та третьому  конкурсах бізнес грантів люди подавали свої проєкти більш активніше. Я вважаю, що результати будуть добрі. А в нинішньому  конкурсі бізнес грантів може взяти участь кожен з вас,  – звернулася до присутніх у залі Тетяна Бривко.
У другій частині презентації кандидат економічних наук, голова правління ГО «Офіс перспективного розвитку» Ірина Деркач, презентувала діяльність Запорізького регіонального центру проєктного консалтингу та сільськогосподарського дорадництва.

В завершенні семінару всі учасники мали змогу задати питання на найбільш хвилюючі проблеми у створенні бізнес проекту, та отримали вичерпні  відповіді.
Михайло АРМАН,
фото автора