понеділок, 14 вересня 2020 р.

Новації в сервісі Пенсійного фонду


Про нові електронні послуги Пенсійного фонду України йшлося на прес-конференції, організованій фондом за сприяння Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору». 


Заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко  розповіла про нові електронні сервіси, а саме “Автопризначення пенсій” та мобільне застосування “Пенсійний фонд”. Тепер у громадян, за її словами, є можливість дистанційно подавати документи для призначення пенсії й мати доступ до електронних сервісів Фонду з мобільних пристроїв. Тобто, те, що раніше відбирало купу часу і створювало незручності для людей, як-то: збір паперових документів для призначення пенсії,  черги - тепер можна робити, не виходячи з дому: подати заяву на призначення пенсії, а також надати всі інші необхідні для цього документи. Їх фахівці оброблять, нарахують пенсію. А пенсійне посвідчення надішлють поштою. Таким чином, Пенсійний фонд намагається бути ближчим до людей, надавати послуги якісно й без бюрократичної тяганини.
– За допомогою особистого електронного підпису через вебпортал Пенсійного фонду можна побачити розмір своєї майбутньої пенсії при досягненні певного віку, - зазначила пані Ірина. – Розраховане все це на людей, які ще не є пенсіонерами. Електронний підпис застосовується для того, щоб забезпечити конфіденційність і захист персональних даних. Тому зайти у свій кабінет на порталі в Пенсійному фонді зможе тільки ця людина, а не хтось інший.  
Світлана Журко, начальник головного управління Пенсійного фонду в Запорізькій області повідомила:  
- Щомісяця до головного управління Пенсійного фонду в Запорізькій області звертається понад 15 тисяч осіб, які хочуть отримати ту чи іншу послугу. Хоча тепер можна скористатися вже й мобільним зв’язком. Щодо автопризначення пенсій, то ми пишаємося тим, що саме жителька Приморського району Запорізької області стала першою особою, якій призначили пенсію в автоматичному режимі. Вона відцифрувала свою трудову книжку, зайшла на вебсайт Пенсійного фонду й подала заяву про те, що хоче, аби пенсію їй призначили в онлайн-режимі. Додала всі необхідні документи, наші фахівці переглянули їх, надали правову оцінку, врахували її робочий стаж, заробітну плату й прийняли рішення про призначення пенсії. Нині в області вже 169 осіб звернулися до нас щодо призначення пенсії в онлайн-режимі. Упевнена, що ця кількість із кожним днем зростатиме.
Ще одна електронна новація - Мобільний застосунок "Пенсійний фонд" забезпечує доступ до особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України у зручному форматі з мобільних пристроїв (смартфонів та планшетів) з використанням ключа кваліфікованого електронного підпису — доступний повний набір можливостей мобільного за стосунку - або попередньої реєстрації на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Сервіс дозволяє подати заяву на призначення або перерахунок пенсії, в тому числі за принципом "одне відвідування", що передбачає подання документів для призначення пенсії лише в електронному вигляді зі зверненням до сервісного центру тільки за отриманням пенсійного посвідчення, подати запит для внесення змін до пенсійної справи; отримати та завантажити до мобільного пристрою електронні документи з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування та одержати іншу актуальну інформацію.
Анатолій КОЗАЧЕНКО