понеділок, 7 грудня 2020 р.

7 грудня – День Катерини, покровительки кохання та шлюбу. Традиції, прикмети і заборони свята.

 У понеділок, 7 грудня, православні християни вшановують пам'ять святої великомучениці Катерини Олександрійської. Вона вважається покровителькою кохання та шлюбу, тому в народі день її вшанування відомий як Свято дівочої долі, Катерина Жонодавиця, а також Катеринин день або Катерина Санниця.



Хто така Катерина Олександрійська

Як зазначено в життєписі святої, великомучениця Катерина народилася в 287 році в Олександрії (зараз Єгипет) в родині знатних людей. Її мати була таємною християнкою і виховала доньку в своїй вірі. За переказами, після хрещення Катерині уві сні явився Ісус Христос і вручив кільце, назвавши своєю нареченою. Тому свята відома ще під прізвиськом «наречена Христова».

Катерина стала проповідувати християнство. Імператор Максимін Даза,  спробував умовити дівчину зректися істинної віри. Побачивши, що вона  непохитна, наказав піддати її тортурам , а потім і вбити .

Традиції в День Катерини

Великомучениці Катерині віряни моляться про щасливий шлюб, добрих наречених, а також при важких пологах.

Дівчата, які мріють про кохання, з ранку 7 грудня йдуть до церкви, щоб помолитися біля ікони святої Катерини.

Наші предки традиційно влаштовували перегони на санках, у яких брало участь все село. Звідси пішла назви свята – Катерина Санниця.

Катеринин день припадає на Різдвяний піст, тому святкувати шумно його не прийнято; до столу подають пісну їжу.

Увечері напередодні Катерини незаміжні дівчата збиралися на вечорниці і ворожили на судженого. Наприклад, садили молоду гілочку вишні вдома: якщо розцвіла до Різдва або Нового року – це означало швидке заміжжя. Також гілки ставили в воду. Чия розквітне першою – та дівчина і вийде першою заміж.

Прикмети на 7 грудня

Катерина по воді – Різдво по льоді.

Тепла погода – морози вдарять тільки після 17 грудня.

На святу Катерину ховайся під перину.

Круги навколо Місяця – до морозу.

На Катерини холодно – буде голодно.

Ясна погода – зима буде морозною.