Морква – овоч, що багатий вітамінами групи B, вітамінами C, E, K. Вона містить бета-каротин – речовину, яка в людському організмі перетворюється на вітамін А. Це один з найбільш важливих вітамінів для росту і розвитку дитини в утробі і після народження, та допомагає забезпечити нормальну роботу сітківки очей. Оскільки в моркві міститься комплекс вітамінів, її застосовують для профілактики і лікування гіпо-та авітамінозів. Морква покращує травлення, що важливо для профілактики запорів і геморою. Високий вміст калію робить моркву корисною при хворобах серцево-судинної системи. Також вона входить в дієтичне харчування при захворюваннях печінки, нирок, деяких захворюваннях шлунка. Морква і морквяний сік входять до складу засобів народної медицини для профілактики і лікування простудних захворювань, стоматиту.
Картопляний рулет з
морквою
Інгредієнти
картопляне пюре
крохмаль -3 ст. ложки,
цибуля -1 шт.,
морква -2 шт.,
олія -для смаження,
сіль -за смаком.
Спосіб приготування
Цибулю дрібно поріжте, моркву натріть на середній терці. У сковороді розігрійте олію і обсмажте на ньому цибулю до прозорості. Додайте моркву і смажте, помішуючи, до м’якості. Посоліть за смаком.У картопляне пюре (без грудок) вмішайте крохмаль.
Деко застеліть папером для випічки, викладіть картопляну
масу і розрівняйте її. Поставте деко в розігріту духовку і випікайте при
температурі 200-
По картопляній масі розподіліть овочеву начинку. Обережно скрутіть в рулет, одночасно відокремлюючи від нього папір. Верх рулету змастіть олією і поставте в духовку на 15 хвилин.
При подачі поріжте рулет на шматочки. Подавайте з улюбленим
соусом.
Закуска «Мариновані голубці»
Інгредієнти
капуста - 1 шт. (
морква (велика) - 2 шт.,
часник - 1 головка,
вода - 1 л,
олія - 80 мл,
оцет (9 %) - 80 мл,
сіль - 2 ст. ложки,
цукор - 4 ст. ложки,
сіль, чорний мелений перець, коріандр за смаком.
Спосіб приготування
Качан капусти покладіть у велику каструлю, залийте водою, відваріть і розберіть на листя.
Моркву натріть на крупній тертці, часник почистіть і пропустіть через прес. Змішайте все разом, додайте сіль, перець і коріандр.
Начиніть морквою капустяне листя, як звичайні голубці. Складіть щільно в глибокий посуд.
Приготуйте розсіл: воду закип’ятіть і додайте сіль, цукор, оцет і олію. Гарячим розсолом залийте готові голубці. Поставте під гніт. Через 8-10 годин мариновані голубці готові.
Морквяні оладки
Інгредієнти
морква- 3 шт.
яблука -2 шт.
родзинки –
цукор - 2-3 ст. ложки
борошно - 150 г
яйця - 2 шт.
сода- ½ ч. ложки
олія для смаження
Спосіб приготування
Яблука і моркву очистити, натерти на тертці. Родзинки замочити в гарячій воді на 5-10 хв.
Борошно просіяти разом з содою. Яйця збити з цукром, додати
борошно, перемішати до однорідності. У тісто додати моркву, яблука, родзинки,
перемішати.
Викладати оладки столовою ложкою на сковороду і смажити з
двох сторін в добре розігрітій олії (по
3-4 хвилини з кожного боку). Готові оладки перекласти на паперовий рушник, щоб
стік зайвий жир. Подавати можна зі сметаною.
Варення з моркви
Інгредієнти
морква
цукор -
вода - 1 л
Спосіб приготування
Моркву помити, почистити й нарізати маленькими шматочками (кубиками, кружечками). Варити 10 хвилин. Охолодити. Знову проварити і охолодити.
Відкинути моркву на друшляк. З відцідженої води і цукру зварити сироп. У нього покласти моркву, довести варення до готовності на повільному вогні, періодично помішуючи. Гаряче варення розлити в стерилізовані банки і закатати.
Вітамінний смузі
Інгредієнти
морква- 1 шт.
банан - 1 шт.
яблуко - 1 шт.
м’ята свіжа - декілька листочків
лимонний сік - 1 ст. ложка
апельсиновий сік
- 1/2 склянки
Спосіб приготування
В блендер покласти порізану моркву, банан та яблуко, подрібнити до консистенції пюре. Додати лимонний та апельсиновий сік. Збити у блендері на протязі 5 хвилин до однорідності. Готовий смузі вилити в склянку та прикрасити м’ятою.
* Якщо ви хочете, щоб смузі вийшов більш рідким, додайте більше соку. І навпаки, якщо бажаєте їсти його ложкою, соку додавайте якомога менше.