субота, 6 лютого 2021 р.

Вітамінні делікатеси із моркви

 Морква – овоч, що  багатий вітамінами групи B, вітамінами C, E, K. Вона  містить бета-каротин – речовину, яка в людському організмі перетворюється на вітамін А. Це один з найбільш важливих вітамінів для росту і розвитку дитини в утробі і після народження,  та допомагає забезпечити нормальну роботу сітківки очей. Оскільки в моркві міститься комплекс вітамінів, її застосовують для профілактики і лікування гіпо-та авітамінозів. Морква покращує травлення, що  важливо для профілактики запорів і геморою. Високий вміст калію робить моркву корисною при хворобах серцево-судинної системи. Також вона входить в дієтичне харчування при захворюваннях печінки, нирок, деяких захворюваннях шлунка. Морква і морквяний сік входять до складу засобів народної медицини для профілактики і лікування простудних захворювань, стоматиту.

 Закуска «Мариновані голубці»

Інгредієнти


капуста - 1 шт. (1 кг 300 г - 1 кг 500 г),

морква (велика) - 2 шт.,

часник - 1 головка,

вода - 1 л,

олія - 80 мл,

оцет (9 %) - 80 мл,

сіль - 2 ст. ложки,

цукор - 4 ст. ложки,

сіль, чорний мелений перець, коріандр за смаком.

Спосіб приготування

Качан капусти покладіть у велику каструлю, залийте водою, відваріть і розберіть на листя.

Моркву натріть на крупній тертці, часник почистіть і пропустіть через прес. Змішайте все разом, додайте сіль, перець і коріандр.

Начиніть морквою капустяне листя, як звичайні голубці. Складіть щільно в глибокий посуд.

Приготуйте розсіл: воду закип’ятіть і додайте сіль, цукор, оцет і олію. Гарячим розсолом залийте готові голубці. Поставте під гніт. Через 8-10 годин мариновані голубці готові.

 

 Картопляний рулет з морквою


Інгредієнти

картопляне пюре -700 г,

крохмаль -3 ст. ложки,

цибуля -1 шт.,

морква -2 шт.,

олія -для смаження,

сіль -за смаком.

Спосіб приготування

Цибулю дрібно поріжте, моркву натріть на середній терці. У сковороді розігрійте олію і обсмажте на ньому цибулю до прозорості. Додайте моркву і смажте, помішуючи, до м’якості. Посоліть за смаком.У картопляне пюре (без грудок) вмішайте крохмаль.

Деко застеліть папером для випічки, викладіть картопляну масу і розрівняйте її. Поставте деко в розігріту духовку і випікайте при температурі 200-220 °C 15-20 хвилин, до легкого зарум’янювання.

По картопляній масі розподіліть овочеву начинку. Обережно скрутіть в рулет, одночасно відокремлюючи від нього папір. Верх рулету змастіть олією і поставте в духовку на 15 хвилин.

При подачі поріжте рулет на шматочки. Подавайте з улюбленим соусом. 

Морквяні оладки

Інгредієнти


морква- 3 шт.

яблука -2 шт.

родзинки100 г

цукор - 2-3 ст. ложки

борошно - 150 г

яйця - 2 шт.

сода- ½ ч. ложки

олія для смаження

Спосіб приготування

Яблука і моркву очистити, натерти на тертці. Родзинки замочити в гарячій воді на 5-10 хв.

Борошно просіяти разом з содою. Яйця збити з цукром, додати борошно, перемішати до однорідності. У тісто додати моркву, яблука, родзинки, перемішати.

Викладати оладки столовою ложкою на сковороду і смажити з двох сторін в добре розігрітій  олії (по 3-4 хвилини з кожного боку). Готові оладки перекласти на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир. Подавати можна зі сметаною.

 

Варення з моркви


Інгредієнти

морква -1,6 кг

цукор - 2 кг

вода -  1 л

Спосіб приготування

Моркву помити, почистити й нарізати маленькими шматочками (кубиками, кружечками). Варити 10 хвилин. Охолодити. Знову проварити і охолодити.

Відкинути моркву на друшляк. З відцідженої води і цукру зварити сироп. У нього покласти моркву, довести варення до готовності на повільному вогні, періодично помішуючи. Гаряче варення розлити в стерилізовані банки і закатати.

 

Вітамінний смузі

Інгредієнти


морква- 1 шт.

банан - 1 шт.

яблуко -  1 шт.

м’ята свіжа - декілька листочків

лимонний сік -  1 ст. ложка

апельсиновий сік - 1/2 склянки

Спосіб приготування

В блендер покласти порізану моркву, банан та яблуко, подрібнити до консистенції пюре. Додати лимонний та  апельсиновий сік. Збити у блендері на протязі 5 хвилин до однорідності. Готовий смузі вилити  в склянку та прикрасити м’ятою.

* Якщо ви хочете, щоб смузі вийшов більш рідким, додайте більше соку. І навпаки, якщо бажаєте їсти його ложкою, соку додавайте якомога менше.