пʼятниця, 5 лютого 2021 р.

Село Нове як «картинка»: чисте, впорядковане, а на будинку культури ще й грає ... радіо

 Працівники виконкому і керівники структурних підрозділів Токмацької міської ради, депутати продовжують об’їзд сільських територій, що увійшли до складу Токмацької  міської ОТГ.

Цього разу радниця Токмацького міського голови Наталія Криворучко, депутатка Запорізької обласної ради Юлія Корнієнко, депутатка Токмацької міської ради Тетяна Коржик і спеціаліст міської ради Володимир Синиця з робочим візитом завітали в село Нове. 




Ще недавно воно було центром Новенської сільської ради, а після її ліквідації є центром старостинського округу, до якого входять 6 сіл: Нове, Харкове, Пшеничне, Чистопілля, Мирне і Рівне.

- Рівне на карті є, є люди, у яких зареєстроване місце проживання у цьому селі, а самого села вже немає, - розповів нам при зустрічі староста Володимир Куцериб.

Він щойно повернувся із села Мирне, де разом із діловодом Наталією Муращенко робили подвірний обхід, знайомилися із жителями села, вивчали потреби кожної родини, записували «на олівець» їхні проблеми.

-          У Мирному люди самі по собі є господарями своєї землі, вони переживають за громаду, за своє село.  Люди обурюються, що у них прямо у селі вирізають на дрова парк, - розповів Володимир Куцериб.




Серед проблемних питань села Мирне староста назвав бездоріжжя, відсутність у працездатного населення роботи, у фельдшерсько-акушерському пункті під час  морозів розмерзлися труби, там немає води.

Під час спілкування з гостями із Токмака Володимир Куцериб розповів чим живе село Нове, які категорії населення тут проживають, якої допомоги потребують учасники бойових дій у Великій Вітчизняній війні ( їх у селі залишилося двоє) , воїни-афганці та учасники локальних воєн на території інших держав, ветерани АТО/ООС, багатодітні і малозабезпечені родини, які опинилися у важких життєвих обставинах.





Говорячи про плани,   староста сказав, що має намір у приміщенні колишньої сільради, в одному із кабінетів, що вивільнився,  обладнати додаткове робоче місце для перукаря, техніка з ремонту апаратури та  побутової техніки, тобто спеціалістів, які б могли надавати сільським жителям такі послуги, яких зараз у Новому немає. І люди їздять у Токмак.

Вже найближчим часом у селі запрацює спеціаліст Центру надання адміністративних послуг ( віддалена робота) і сільським жителям вже не доведеться їздити за довідками у Токмак, всі необхідні документи можна буде оформити на місці.

Разом із старостою гості із Токмака пройшлися центральними вулицями села, побували у Новенській школі.





Переступивши поріг сільської школи, гості потрапили у своєрідну   Країну знань, де панували тепло, затишок, комфорт  і краса.

-          Під час карантину ми не сиділи склавши руки, оцю всю красу, малюнки на стінах  створювали своїми руками, - розповіла директорка школи Інна Федан.

Не без гордості вона показала гостям кімнати народознавства і шкільного самоврядування, зі смаком оформлені і обладнані інтерактивними комплексами класи Нової української школи, інші  класи і спортзал.











Є у школі і комп’ютерний клас, в якому 7 комп`ютерів підключені до мережі інтернет, а 6 – ні,  через  технічні характистики.

- Я почула цю проблему, для її вирішення підготуємо проєкт, залучимо  Запорізький обласний фонд, і зробимо все, аби у комп’ютерному класі Новенської школи всі комп’ютери були підключені до інтернету, - повідомила директорці школи  депутатка Запорізької обласної ради Юлія Корнієнко.



Під час екскурсії по школі гості також побували у шкільній їдальні, цікавилися чим і як годують школярів.

-          Сьогодні у нас на обід був гороховий суп, на друге - арнаутка і гуляш, хліб, печиво і сік. Учора дітям давали борщ, макарони, сир і яблуко, – прочитала меню директорка школи Інна Федан.

За її словами вартість обіду становить 19 грн, сніданку – 15 грн. Школярів з родин  пільгових категорій годують безкоштовно, з розрахунку 15 грн. З меню у шкільній їдальні прибрали ковбасні вироби ( з хімією), натомість для приготування страв використовують м'ясо птиці, мають намір замовляти ще й свинину.

- А казали м`яса у шкільних їдальнях немає!Є!- зазначила  під час оглядин шкільного харчоблоку радник міського голови Наталія Криворучко.

За її словами, на цьому тижні разом з депутаткою Запорізької обласної ради Юлією Корнієнко вона побували у селі Новопрокопівка, зараз делегацією – у селі Нове, де ознайомилися з проблемами сіл, потребами сільських жителів.





- У кожної сільської території, що тепер входить до складу Токмацької міської об’єднаної територіальної громади, своя специфіка, свої проблеми. Але радує те, що тут проживають небайдужі активні люди, які мають цілі фонтани ідей та пропозицій щодо розвитку сіл нашої громади. Для реалізації і вирішення проблемних питань на селі ми маємо намір підключатися до міжнародних проєктів. Наступного тижня плануємо виїзди і зустрічі  з  Покровським, Остриківським  та Очеретуватівським  старостами, - резюмувала радник міського голови Наталія Криворучко.

Людмила АРМАН,

Фото авторки