субота, 6 березня 2021 р.

Страви до жіночого свята

 Наближається свято восьмого березня. А значить це добрий привід зібратися за столом у  сімейному колі. Хоча при  цьому у декого з вас одразу ж виникає питання: «Що ж такого особливого приготувати на свято?». Я пропоную вам рецепти святкових страв, в яких є все  - і відчуття свята, і сонячний весняний настрій, і ніжність, і вишукана витонченість. І якщо ви, шановні чоловіки,  вирішите для своїх коханих щось приготувати із цієї добірки, то не забудьте додати до страв основний інгредієнт – свою любов. І тоді це буде подібно святкового феєрверку!

Салат «8 Березня»

Інгредієнти:


сардини в олії  - 1 банка

яйце відварне - 4 шт

сир твердий - 150 гр

огірок свіжий - 1 шт

морква відварна - 1 шт

майонез - до смаку

сіль за смаком

зелень для прикраси.

Спосіб приготування

Нам знадобиться велике плоске блюдо або тарілка, в яку ми  будемо збирати наш салат у вигляді цифри 8.

На тарілку ставимо два келихи, вгорі з меншим діаметром, внизу з великим. І починаємо викладати шари.

Першим шаром навколо келихів у вигляді двох кіл вісімки викладаємо натертий   на тертці білок від відвареного яйця. Далі зливаємо з консерви олію, рибу розминаємо вилкою і викладаємо поверх яєчних білків. Змащуємо тонким шаром майонезу.

Наступним шаром викласти натертий на тертці сир.

Потім натертий на крупній тертці огірок, слідом терту моркву. При цьому майонезом можна змащувати або кожен шар, або щоб не було надто калорійно, робити це через шар.

 Останнім шаром викладаємо тертий на дрібній тертці жовток. І акуратно прибираємо келихи.

І останній штрих, прикрашаємо салат за допомогою зелені, консервованої кукурудзи і вирізаних квітів з білка.

 

Салат «Букет нарцисів»


Інгред
ієнти

картопля - 3-4 шт.,

яйця - 3 шт.,

солоні огірки - 1-2 шт.,

гриби - 200 г,

цибуля - 1 шт.,

зелена цибуля - 2 пучка,

майонез для заправки,

ріпка і редька для квітів.

Спосіб приготування

З 2- літрової пластикової пляшки виріжте форму висотою приблизно 10 см. Поставте форму на середину тарілки.

Викладіть перший шар салату з половини відвареної картоплі тертої на тертці, посоліть і змастіть майонезом. Наступний шар з тертого солоного огірка. Потім – шар з половини потертих яєць, посоліть і змастіть майонезом. Потім – шар грибів, обсмажених з цибулею, змастіть майонезом. Наступний шар з картоплі, посоліть і змастіть майонезом. Зверху викладіть шар з решти яєць, посоліть і змастіть майонезом. І останній шар – дрібно порізана зелена цибуля. Форму акуратно зніміть.

Пір’їни цибулі підріжте так, щоб їх довжина була такою ж, як висота салату. З одного боку кінчики цибулевих пір’їн «загостріть» і обкладіть ними салат. Обв’яжіть салат довгою  пір’їною зеленої цибулі.

Редьку очистіть і наріжте тонким пластинками. Для одного нарциса потрібно 6 пластинок. З ріпи виріжте серединку для нарциса у вигляді прямокутника, з одного боку зробивши хвилеподібний край. Скрутіть прямокутник в трубочку і закріпіть зубочисткою. Зайві краї зубочистки обріжте. На серединку нарциса накладіть пелюстки і скріпіть зубочистками  (зайві краї обріжте). Таким чином зробіть інші квітки. Кожну квіточку нанизайте на шпажку і прикрасьте ними салат. Для листочків нарцисів можна використовувати пір’їни цибулі.

 

Салат в апельсинах «Для милих дам»

Інгредієнти:


апельсини - 2 шт

шинка - 300 гр

сир твердий - 100 гр

огірок - 1 шт

гриби  консервовані - 100 гр

свіжа зелень, або листя салату

сметана - 2 ст. ложки

майонез - до смаку

Спосіб приготування:

Шинку, огірок і печериці порізати невеликими кубиками. Сир натерти на крупній тертці, а можна теж порізати кубиками.  Апельсини помити і розрізати на дві половинки. Акуратно витягнути за допомогою вилки м'якоть. Прибрати з м'якоті перегородки і порізати її.

 Змішати всі інгредієнти, додавши сметану і майонез.  Наповнити порожню форму від апельсина салатом.  Викласти половинки апельсинів на тарілку прикрашену листям салату або зеленню. За бажанням посипати невеликою кількістю подрібненої зелені.

 

Курячі рулетики з сиром і зеленню


Інгредієнти:

куряче філе – 2 шт.

сир твердий – 50 г

олія – 3-4 ст. л.

петрушка (зелень) – 1 пучок

гірчиця готова – 1 ч. Л.

зубчик часнику

сіль за смаком

Спосіб приготування:

Куряче філе промити і обсушити. Розрізати вздовж на дві частини кожне філе. Відбити кожну частину з двох боків.

Для начинки змішати у мисці тертий сир, дрібно нашаткований часник, петрушку і гірчицю. Добре перемішати.

Кожне філе натерти сіллю і змастити олією. Викласти начинку на м'ясо. Згорнути кожне філе рулетиком і укласти у форму для запікання.

Додати ще 2 столові ложки  олії  і поставити в духовку. Запікати 25-30 хвилин при температурі 180 ºC.

Готові рулетики остудити.  Подавати разом з овочами гриль і відвареним рисом.

 

Сирний десерт «Райська насолода»


Інгредієнти:

груші - 3 - 4 шт

сир - 100 - 150 гр

мигдаль - 50 гр

виноград - гілочка

мед - 3 ст. ложки

Спосіб приготування:

 Груші помити, розрізати уздовж і акуратно за допомогою ножа видалити серцевину. Зріз змастити медом, щоб груші не потемніли.  Сир перетерти через сито, змішати з медом.

 Мигдаль обсмажити на сковороді і подрібнити.  Заповнити половинки груш сирною  сумішшю, посипати зверху мигдалем.  Викласти на десертну тарілку і прикрасити свіжим виноградом.