пʼятниця, 26 квітня 2019 р.

Паски, які вдаються завжди


Сьогоднішня субота - переддень  Великодня - Світлого Господнього Воскресіння. А  це означає – саме час діставати формочки, запасатися якісним борошном, готувати дріжджі і вибирати рецепти великодньої паски.
Методів приготування цієї традиційної великодньої здоби є сила силена. Проте ми підібрали  прості рецепти паски, які вдаються завжди



Ми хочемо щоб  і вам вдалося спекти чудову смачну домашню Великодню паску легко і просто, без зайвих клопотів, зусиль та витрат! Але  пам’ятайте: найважливіше при випіканні паски – настрій, з яким ви готуєте. Він повинен бути чистим та радісним.

Класична паска з родзинками і цукатами
Інгредієнти: 
1 кг борошна,
0,5 л. молока
150 г вершкового масла,
100 г маргарину,
75 г дріжджів,
2 склянки цукру,
5 яєць,
150 г родзинок,
1 ст. л. ванільного цукру,
цедра одного апельсина,
цедра половини лимона
Спосіб приготування
 Розчинити у теплому молоці дріжджі. Додати одну склянку цукру і дві-три ложки борошна. Усе перемішати до однорідної маси і залишити у теплому місці. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром. Коли розчинене тісто збільшиться в два рази, додати до нього м’які масло і маргарин, розтерті жовтки і решту борошна. Добре вимішати тісто, якщо потрібно – підсипати ще борошна. Знову залишити тісто підходити в теплому місці, накрити рушником.
Родзинки потрібно промити гарячою водою. А цедру лимона і апельсина (тільки жовту частину) – натерти. Білки збити до густої піни. Після цього родзинки, цедру і білки додати в тісто і добре вимішати. Знову залишити тісто на 30 хвилин, щоб підросло.
Форму для випічки змастити маслом. Заповнити форму на половину тістом і дати йому підрости, майже до краю форми. Якщо ви не будете використовувати цукрову глазур для прикрашання паски, тоді покрийте верх випічки збитим жовтком. Випікати при температурі 180 градусів до готовності (середня паска випікається 35-45 хвилин ). Перші 20 хв. духовку не відчиняти. Готовність паски перевірте дерев’яною паличкою (сірником, зубочисткою), якщо паличка виходить суха, значить паску можна виймати з духовки.

Сирна паска звичайна
Інгредієнти:
1 кг домашнього сиру,
5 жовтків,
1 склянка цукру,
400 г вершкового масла,
ванільний цукор,
родзинки,
цукати (за бажанням).
Спосіб приготування
 Протерти сир через дрібне сито. Додати цукор, м’яке вершкове масло, ванільний цукор і жовтки, які теж потрібно протерти через сито. Перемішати цю масу і викласти у форму, вистелену вологою марлею. Поставити сирну суміш на ніч у прохолодне місце.
Вранці поставити на паску вантаж, щоб стекла зайва рідина, залишити на добу.
Дістати паску з форми, прикрасити і подати до столу.
Зберігати таку паску потрібно у холодильнику.

Паска на кефірі
Інгредієнти: 

2 кг борошна,
1 л молока,
100 г пресованих дріжджів,
200 г кефіру,
2 яйця,
6 жовтків,
ванільний цукор,
150 г родзинок,
100 г кураги,
150 г цукатів,
200 г маргарину,
100 г вершкового масла.
Спосіб приготування
 Приготувати опару: підігріти молоко до кімнатної температури і розвести у ньому свіжі дріжджі. Додати кефір. В отриману суміш всипати 50 г цукру і 200 г борошна, перемішати до стану густої сметани. Накрити і залишити підніматися. Тоді додати розм’якшений маргарин і вершкове масло, добре перемішати.
Окремо збити 2 яйця з 3 склянками цукру до пишної маси. Додати до збитої яєчної маси опару і решту борошна. Ретельно перемішати, поставити тісто в темне місце і дати йому час підійти.
Коли тісто трохи підніметься, додати родзинки, курагу і цукати. Все розкласти у форми і дати ще раз піднятися. У розігріту до 180 градусів духовку поставити паски. Залежно від розмірів формочок випікати від 30 хвилин до 1 години.
Останній штрих – оздоблення паски. Збити окремо яєчний білок, додати цукор і продовжувати збивати ще 5 хвилин. Акуратно нанести глазур на охолоджену паску і прикрасити її горішками, цукатами, великодньою посипкою, цукровими горошинками і різними смачними фігурками з тіста.

Шоколадна паска з горішками

Інгредієнти
400 г борошна
150 мл молока
100 г вершкового масла
100 г темного шоколаду
100 г цукру
75 г родзинок
30 г будь-яких подрібнених горіхів
7 г сухих дріжджів
1 яйце
1 апельсин
1 щіпка солі
Спосіб приготування
У теплому молоці розвести дріжджі, всипати півсклянки просіяного борошна і добре перемішати, поставити на годинку в тепле місце. Потерти на тертці цедру з цілого апельсина, потім розрізати і відтиснути сік. Залити цим соком родзинки.
Шоколад поламати на шматочки і розтопити в мікрохвильовій пічці або на водяній бані. Охолодити. В опару просіяти борошно, що залишилося, всипати цукор і сіль, збите яйце, додати шоколад, апельсиновий сік, злитий з родзинок, і розтоплене вершкове масло, замісити тісто і залишити на 1 годину в теплі.
Додати в тісто родзинки разом з цедрою апельсина і горішками, знову все добре вимісити.
Викласти тісто в форму, залишити на 30-40 хв підходити в теплі. Поставити паску в розігріту до 200 градусів духовку і випікати до готовності. Дати готовій пасці трохи постояти в формі, потім дістати і охолодити на решітці.
Полити білковою глазур’ю або помадкою з білого чи чорного розтопленого шоколаду.
Смачної вам Паски!!!!!