субота, 22 травня 2021 р.

Токмацька порадниця. Як виростити гарний врожай полуниці

 На ринку вже з`явилася полуниця.  Але не бажаєте купувати, а виростити свою? Тоді, «Токмацька порадниця» розкриє вам  секрети вирощування полуниці, аби отримати гарний врожай.




 Вибір розсади

Розсаду слід купувати, попередньо оглянувши її. Коренева система повинна бути пристойно розвиненою без пошкоджень, сама рослина теж має бути не пошкодженою, не в'ялою, сильно зеленого кольору. На посадковому матеріалі має бути 2-3 основних листочка.

Вибір сорту

Сорт суниці вибирають відповідно до клімату, в якому вона буде виростати. І щоб був високоврожайний. Хто любить поекспериментувати, можна взяти кілька сортів, щоб визначитися, який сорт безпосередньо на вашій ділянці буде більш врожайним.

Місце посадки

Грунт готують заздалегідь, приблизно за 10-14 днів до посадки, шляхом перекопування і внесення компостного добрива. Потім розрівнюють і розмічають. Висаджують розсаду не дуже близько один до одного, щоб рослина провітрювалась, і було доступно для сонця. Посадка здійснюється на глибину кореня суниці.

Мульчування грунту

Мульчування грядки дуже важливе при вирощуванні полуниці. Чи відомо вам, що в перекладі з англійської полуниця - це солом'яний ягода? Іноземці вже давно застосовують солому в якості мульчі. Навіщо вони це роблять?

Виявляється, мульча значно заощаджує наш час і гроші, оскільки:

- не потрібно полоти грядку від бур'янів (іноді потрібно тільки висмикнути випадково вирослі одиночні бур'яни);

- ягода залишається чистою і здоровою, тому що не торкається землі;

- земля завжди залишається злегка вологою, а не розпеченою від сонця, тому поливати полуницю потрібно значно рідше (або зовсім можна й без поливу обійтися);

- земля залишається пухкою після дощу, не утворюється скоринка як на голій грядці;

- правильно підібрана мульча охороняє від слимаків.

Але мульчу потрібно розкладати не дуже товстим шаром, особливо якщо мульча зі свіжих, тільки-но скошених рослин. Адже через підвищену вологість можуть розвинутися хвороби або поселитися слимаки.

У якості мульчі для полуниці добре використовувати солому, голки хвойних рослин, перепрілу тирсу (але не дрібну). Тирсу краще перемішувати з іншим типом мульчі інакше вона може утрамбуватися, що ускладнить доступ повітря до коренів.

Мульчу потрібно розкласти тоді, коли з'являться квіти на кущах. У такому випадку ваш урожай цієї прекрасної ягоди буде кращим і набагато здоровішим.

Після висадки розсади слід мульчувати грунт навколо кущів. Це можна зробити скошеною травою або сіном. Мульча зберігає вологу в ґрунті і запобігає загниванню ягідок.

Оновлення грядок

Старіти властиво кожному сорту полуниці, тому слід кожні 2 роки освіжати грядки. Можливо, також нову грядку висаджувати щороку і тоді на вашій ділянці будуть ряди кущиків різних вікових груп. Також рекомендується разом з кущиком, поміняти і грунт.

Сусіди на городі

Найголовніші рослини-помічники полуниці – часник і цибуля. Вони допомагають захистити її від шкідників і хвороб.

Використовують рослини-помічники й при деяких погодних умовах. Так, для захисту від вітру на північному боці грядки можна посадити один-два ряди кукурудзи. А якщо у вас дуже пекуче літо, то добре б кинути по грядці кілька насінин космеї. Космея дасть легку тінь, а крім того прикрасить вашу полуничну грядку. Можна використовувати й інші рослини. Експериментуйте й у вас усе вийде.

 «Чистка» кущів

Якщо при посадці використовували не настільки якісний матеріал, то слід своєчасно виявити браковані кущики і знищити їх. Наприклад, такими бути можуть ті, які погано або взагалі не цвітуть, дають пустоцвіт, зав'язують дрібні і кривуваті плоди.

 Полив 

Полуниця  дуже водолюбна рослина. У перші 10 днів після посадки саджанців в грунт, слід щодня рясно поливати полуницю. Після того як вона прижилася поливаємо в тиждень пару разів, краще рано вранці. У період цвітіння - через лійку, коли плодоносить - навколо кущика не потрапляючи на листя і ягоди.

 Добриво

Після висадки кущики бажано підгодувати азотним і комплексним добривом, а після збору врожаю - фосфорним і калійним. У період цвітіння полуницю обприскують настоєм золи. Перегній і перепрілий коров'ячий гній вважається найкращим добривом для суниці.

Захист без хімії

Для захисту полуниці можна застосовувати біологічні й органічні препарати. Вони підвищують імунітет рослини і не наносять шкоди мікроорганізмам, що живуть у ґрунті.

Добре застосовувати ефективні мікроорганізми (їх часто називають просто «ЕМ»). Це дозволить знизити захворюваність рослин, завдяки оздоровленню землі.

Навесні рекомендується полити міжряддя полуниці курячим послідом, що перебродив, розведеним у воді у співвідношенні 1:10.

Від шкідників може врятувати Актофіт. Але його застосовуйте, тільки якщо шкідників дійсно дуже багато. Він хоч і біологічний препарат, але при його застосуванні не можна допускати бджіл до окроплених кущів протягом 24 годин. Останній раз його можна використовувати за 48 годин до збору врожаю.

Ще радять вирощувати полуницю на вузьких грядках, тому що в цьому випадку набагато зручніше за нею доглядати. Це грядки шириною близько 50 см і в цьому випадку висадження рослин буде проводитися лише в один ряд посередині грядки. Відстань між кущиками — близько 50 см.