Кабачок – вже з`явився на облавках міського ринку і користується у покупців попитом своєю найдоступнішою серед ранніх овочів ціною. А ще це дуже смачний і ситний продукт, який володіє рядом корисних властивостей, цінних в дієтології та косметології. Він широко практикується в кулінарії, використовується для приготування закусок і салатів, супів і соусів, для випічки і навіть, десертів.
Запечене овочеве рагу
Інгредієнти
кабачки - 3 шт.,
картопля - 2 кг,
болгарський перець - 4 шт.,
морква - 1 кг,
цибуля (велика) - 1 шт.,
часник - 1 головка,
чебрець - 2 ч. ложки,
зелень петрушки - кілька гілочок,
сіль
чорний мелений перець
мелена паприка за смаком.
насіння фенхелю - 2 ч. ложки,
бальзамічний оцет - 3 ст. ложки,
олія - 1/3 склянки,
Спосіб приготування
Картоплю, моркву, перець і кабачки поріжте кубиками. Часник розберіть на зубчики, не очищаючи. Поріжте цибулю. Всі овочі складіть у вогнетривку форму. Посоліть, додайте прянощі, крім чорного перцю, полийте бальзамічним оцтом і олією. Добре перемішайте.
Запікайте в розігрітій до 200 °С духовці, періодично помішуючи, до готовності овочів.
Поперчіть, посипте порізаною зеленню.
Кабачково-шоколадний кекс
Інгредієнти
кабачок - 1 шт.
борошно - 125 г.
какао - 3 ст. ложки
сода - 1 ч. ложка
сіль - 1/4 ч. ложка
цукор - 125 г
яйця - 2 шт.
олія - 100 г
темний шоколад
Спосіб приготування
Кабачок почистити і натерти на крупній тертці (має вийти 1,5 склянки тертого кабачку. Якщо вийшло мало, додати ще). Змішати борошно, какао, цукор, соду, сіль. Яйця перемішати з маслом. У суху суміш додати яйця з маслом, вмішати кабачок та подрібнений шоколад (або натертий на тертці).
Перемішати тісто, викласти у змащену жиром форму та
поставити в розігріту до 180 °С духовку на 45 хв. Готовий кекс буде вологим в
середині – за рахунок кабачку.
Кабачкове варення з
апельсиновим желе
Інгредієнти
На
кабачки - 2 шт.,
цукор - 700 г,
апельсинове желе - 1 пачка,
апельсин - 1 шт.
Спосіб приготування
Кабачки вимийте і натріть на тертці. Всипте цукор і добре перемішайте, щоб кабачки пустили сік. Покладіть в суміш розрізаний на 4 частини апельсин. Закип’ятіть і варіть на слабкому вогні 30-40 хвилин. Дістаньте шматочки апельсина і всипте желе. Перемішайте і варіть ще 5 хвилин.
Розкладіть в стерилізовані банки. Закатайте банки,
переверніть і закутайте.
Мармелад з кабачків з
ваніллю
Інгредієнти
кабачки - 500 г (вага, без шкірки і насіння),
цукор - 2 склянки,
ваніль - 1 стручок.
Спосіб приготування
Кабачки очистіть від шкірки і насіння, наріжте дрібними кубиками. Зважте 500 г.
Складіть у каструлю, залийте
Стручок ванілі розріжте уздовж навпіл. Перед закінченням варіння додайте серцевину стручка ванілі і обидві половинки стручка. Варіть ще 5 хвилин, потім зніміть з вогню.
Остудіть, половинки стручка ванілі видаліть, мармелад розлийте в банки.