субота, 22 травня 2021 р.

Смакота з кабачка.

 Кабачок – вже з`явився на облавках міського ринку і користується у покупців попитом своєю найдоступнішою серед ранніх овочів ціною. А ще це  дуже смачний і ситний продукт, який володіє рядом корисних властивостей, цінних в дієтології та косметології. Він широко практикується в кулінарії, використовується для приготування закусок і салатів, супів і соусів, для випічки і навіть, десертів.

 

Запечене овочеве рагу

Інгредієнти


кабачки - 3 шт.,

картопля - 2 кг,

болгарський перець - 4 шт.,

морква - 1 кг,

цибуля (велика) - 1 шт.,

часник - 1 головка,

чебрець - 2 ч. ложки,

зелень петрушки - кілька гілочок,

сіль

чорний мелений перець

 мелена паприка за смаком.

насіння фенхелю - 2 ч. ложки,

бальзамічний оцет - 3 ст. ложки,

олія - 1/3 склянки,

Спосіб приготування

Картоплю, моркву, перець і кабачки поріжте кубиками. Часник розберіть на зубчики, не очищаючи. Поріжте цибулю. Всі овочі складіть у вогнетривку форму. Посоліть, додайте прянощі, крім чорного перцю, полийте бальзамічним оцтом і олією. Добре перемішайте.

Запікайте в розігрітій до 200 °С духовці, періодично помішуючи, до готовності овочів.

Поперчіть, посипте порізаною зеленню.

 

Кабачково-шоколадний кекс


Інгредієнти

кабачок - 1 шт.

борошно - 125 г.

какао - 3 ст. ложки

сода - 1 ч. ложка

сіль - 1/4 ч. ложка

цукор - 125 г

яйця - 2 шт.

олія -  100 г

темний шоколад

Спосіб приготування

Кабачок почистити і натерти на крупній тертці (має вийти 1,5 склянки тертого кабачку. Якщо вийшло мало, додати ще). Змішати борошно, какао, цукор, соду, сіль. Яйця перемішати з маслом. У суху суміш додати яйця з маслом, вмішати кабачок та подрібнений шоколад (або натертий на тертці).

Перемішати тісто, викласти у змащену жиром форму та поставити в розігріту до 180 °С духовку на 45 хв. Готовий кекс буде вологим в середині – за рахунок кабачку.

 

Кабачкове варення з апельсиновим желе

Інгредієнти


На 1 л варення:

кабачки - 2 шт.,

цукор - 700 г,

апельсинове желе - 1 пачка,

апельсин - 1 шт.

Спосіб приготування

Кабачки вимийте і натріть на тертці. Всипте цукор і добре перемішайте, щоб кабачки пустили сік. Покладіть в суміш розрізаний на 4 частини апельсин. Закип’ятіть і варіть на слабкому вогні 30-40 хвилин. Дістаньте шматочки апельсина і всипте желе. Перемішайте і варіть ще 5 хвилин.

Розкладіть в стерилізовані банки. Закатайте банки, переверніть і закутайте.

 

 

Мармелад з кабачків з ваніллю


Інгредієнти

кабачки - 500 г (вага, без шкірки і насіння),

цукор - 2 склянки,

ваніль - 1 стручок.

Спосіб приготування

Кабачки очистіть від шкірки і насіння, наріжте дрібними кубиками. Зважте 500 г.

Складіть у каструлю, залийте 2 л води. Доведіть до кипіння, всипте цукор, перемішайте. Варіть на дуже малому вогні без кришки близько 1 години, періодично помішуючи. Кабачок повинен стати напівпрозорим, а сироп – сильно загуснути.

Стручок ванілі розріжте уздовж навпіл. Перед закінченням варіння додайте серцевину стручка ванілі і обидві половинки стручка. Варіть ще 5 хвилин, потім зніміть з вогню.

Остудіть, половинки стручка ванілі видаліть, мармелад розлийте в банки.