понеділок, 10 травня 2021 р.

Фоторепортаж. Імена їх невідомі, подвиг - безсмертний

 9 травня,  в День 76-ої річниці Великої Перемоги на меморіальному комплексі в селі Благодатне (Чапаєвка) відбулося траурне дійство - перепопоховання останків  38 радянських воїнів, які загинули у боях за визволення Токмаччини від нацистських окупантів.




Як зазначив голова Токмацького районного військово-історичного товариства «Вотан» Асоціації пошукових загонів Запорізької області Ріфат Гейченко, останки та особисті речі ( ложка, кружка, пробиті осколками котелок і фляга, лопатка і штик) воїнів-визволителів були знайдені на території Токмацького району, біля сіл Вишневе, Новогорівка, на місцях запеклих боїв по прориву німецької лінії оборони «Вотан» восени 1943 року.

Хто ці солдати, звідки родом -  невідомо. Тільки  в одного загиблого знайдено медальйон «смертника» і клаптик папірця, на якому пошуковці розібрали лише ініціали і пару букв із звання  радянського воїна.



- Залишки даних папірця з медальйону ми передали до військкомату, сподіваємося нам допоможуть хоч по цих декількох буквах встановити ім`я загиблого воїна-визволителя, знайти його родичів, - зазначив Ріфат Гейченко.






І прочитав вірш-присвяту  радянським воїнам, відомим і невідомим, які загинули у запеклих боях за звільнення нашої землі від нацистських окупантів, поклали свої життя на алтар Великої Перемоги.

 Голова СВК «Мирний» Володимир Хижук виступаючи перед присутніми, зазначив, що саме тут, на військово-братському меморіальному комплексі, де вже з осені 2005 року перепоховані залишки більше тисячі радянських воїнів, розумієш якою дорогою ціною давалося звільнення району і Перемога над фашизмом.

Володимир Миколайович висловив щиру вдячність пошуковцям за важливу, копітку роботу ( яку, на жаль не підтримує держава)  по увічненю пам`яті  загиблих, по встановленню імен тих, хто десятиліттями  вважалися без вісти зниклими.




Володимир Хижук, а також Молочанська міська голова Ірина Липка привітали присутніх зі святом з Днем Перемоги, висловили подяки живим учасникам війни і схилили голови перед пам’яттю загиблих на фронтах Другої світової.

Настоятель Свято-Нікольського чоловічого монастиря отець Пахомій відслужив панахиду по загиблих  і невідомих 38 радянських воїнах, які були поховані у братській могилі меморіалу.







Після поховання та увічнення пам'яті полеглих увазі присутніх були  представлені знайдені пошуковцями зброя та боєприпаси, особисті речі загиблих,  відновлені зразки гвинтівки та автоматів, мотоциклів  часів Другої світової війни.










Людмила АРМАН,

Михайло АРМАН, фото