субота, 24 липня 2021 р.

Консервуємо огірки

 Огірочки за рецептами, що ми сьогодні підібрали,  такі смачні, дуже хрусткі, в міру кисленькі і гостренькі, чудова закуска до будь-якого столу.

 Огірки пікантні з гірчицею.

Інгредієнти


4 кг огірків різної величини,

1 скл. олії,

1 скл. оцту (9%),

1 скл. цукру, 1 скл. солі, 3 ст. ложки гірчиці в зернах, 2 головки часнику, перець чорний мелений на смак.

Спосіб приготування

 Великі огірки розрізати уздовж на 4 частини, менші – на 2. Покласти їх у велику ємність, додати цукор, сіль, олію та решту вказаних інгредієнтів. Перемішати та залишити на 2 години, час від часу помішуючи.

Коли соку буде достатньо, розкласти огірки по підготовлених 1-літрових банках, рівномірно залити утвореним соком.

Стерилізувати 20 хвилин та закатати.


Мариновані огірки з кетчупом «Чилі»


Інгредієнти

5 кг невеликих огірків

300 г кетчупу «Чилі»

2 літри води

4 склянки цукру

4 столові ложки солі

2 склянки 9% оцту

чорний перець горошком

лавровий лист

суцвіття кропу

часник.

 Спосіб приготування

Огірки залити на 2-3 години холодною водою. Помити, відрізати кінчики.

На дно чистих 1-літрових банок покласти лавровий листок, 5-6 горошин перцю, 2 зубці часнику (кожен розрізати навпіл) та гілочку кропу.

Щільно заповнити кожну банку підготовленими огірочками.

З води, солі, цукру, оцту т кетчупу зварити маринад.

Готовий маринад залити в банки з огірками. Накрити кришками, поставити у ємність для стерилізації, налити холодної води.

Стерилізувати 1-літрові банки 7 хвилин. За цей час огірки мають змінити колір з яскраво-зеленого на бурий.

Дістати банки , закатати. Перевернути горлечком донизу, вкутати в щільну тканину до повного вистигання.


Огірки в томатній заливці

Інгредієнти:


2 кг огірків,

200 мл томатного соусу,

1.5 л води,

5 зубчиків часнику,

пучок петрушки,

 1 пучок кропу,

200 гр цукру,

2 ст. л. солі,

200 мл оцету,

 5 шт гвоздики,

15 горошин чорного перцю.

Спосіб приготування

Підготувати банки і кришки, вимити і простерилізувати. Приготувати розсіл: закип’ятити воду, додати цукор ,  томатний соус ,  сіль. Акуратно влити оцет і перемішати. Забрати з вогню. У стерилізовані банки нарізати огірки, петрушку і кріп, по зубчику часнику, гвоздику, перець горошком, (хто любить можна лавровий лист), залити розсолом.

Стерилізувати 0,5 л. банки – 10 хвилин, 1 л. банки – 15 хвилин. Закрутити, закутати до повного охолодження.

 

Огірки кружечками


Інгредієнти

На 0,5-літрову банку:

огірки,

5-6 морквин,

1-2 зубці часнику,

1-2 гілочки кропу,

2 ч. ложки цукру,

1 ч. ложка солі,

1 ст. ложка оцту (9%),

1,5 ст. ложки олії.

Спосіб приготування.

Підготувати банки: помити, простерилізувати або  «вижарити»  на сонці. Огірки залити холодною водою, помити, обрізати хвостики. Моркву почистити і нарізати кружечками. На дно підготовленої баночки покласти кілька гілочок кропу, 5-6 кружечків моркви, пару зубців часнику. Решту простору заповнити кружечками огірків. У кожну банку (0,5 л) покласти по 2 ч. ложки цукру, 1 ч. ложку солі, 1 ст. ложку оцту. Заливаємо по плечики холодною кип’яченою водою, зверху залити олію (1,5 ст. ложки). Закрити кришками і стерилізувати 15 хвилин (з моменту закипання). Закрутити. Перевернути і залишити до повного охолодження. Не вкутувати!