субота, 21 серпня 2021 р.

Сьогодні день Мирона Вітрогона: чому нічого не можна піднімати на перехрестях і як не вимити щастя і достаток з дому

 21 серпня Православна церква вшановує пам'ять святителя Мирона-чудотворця, єпископа Критського.

Традиції та обряди
За часів язичництва на Русі вважали, що 21 серпня гуляли сильні вітри, які виникали нібито з нізвідки і закручувалося з пилу, листочків і гілочок. «Вітри-вітрогони пил погнали по білому світу, заголосили по красну літа», – говорили предки. Вони вважали, що вітри починаються або закінчуються за велінням бога вітру Стрибога.
Після прийняття християнства на Русі свято залишилося, але вітер вже став сприйматися як «Божий подих». А оскільки 21 серпня згадували Мирона Критського, то слов'янське свято було перейменовано і отримало назву Мирон Вітродуй або Вітрогон.


Вітродуй у Токмаку. Фото Тетяна Сазонова


Цього дня люди виходили в ліс збирати ожину. Ягода була дуже соковитою, кисло-солодкою і дуже корисною. Знаючи про її властивості, її використовували як протизастудний і жарознижуючий засіб. З ягоди робили різні заготовки на зиму, пекли пироги і робили вино. А з листя заварювали чай.

Нічого не можна піднімати  на перехрестях
А ще в цей день ворожили на мрію і бажання стоячи на перехресті: якщо після задуманого на вас подув сильний вітер в обличчя, то скоро все збудеться.
Відуни могли наводити нудьгу на інших і навіть насилати хвороби. Більшість з цих «процедур» проводили саме на перехрестях доріг, коли дув вітер. Через це на Мирона не рекомендується нічого піднімати з землі на перехрестях.
Що не можна робити 21 серпня:
Не варто займатися домашніми клопотами.
Не можна будувати плани на далеке майбутнє.
Не можна мити в будинку підлоги. Вважається, що якщо почати мити підлогу, разом з брудом можна вимити щастя і достаток.
Не треба приймати важливих рішень, укладати угоди. За матеріалами glavcom.ua