Досить часто молоді господарки задаються питанням: «Як правильно вибрати огірки, щоб вони вийшли й смачними, і хрусткими?» Як і в будь-якій іншій справі, тут є свої секрети, про які « Токмацька порадниця» розповість вам у цій публікації.
Де краще купувати огірки
Якщо ви самі не є
городником, то, насамперед, вам доведеться купувати плоди власноручно. Де їх
купити? Найкраще на ринку, тому що, купуючи огірки у самого виробника, ви
зможете отримати потрібну вам інформацію.
Якими якостями
повинні володіти підходящі для консервування огірки? Насамперед, плід повинен
бути свіжим. Щоб огірочок хрумтів, потрібно купувати тільки соковиті, свіжі
овочі. Для цього плід, що сподобався, потрібно поторкати. Соковитий огірок буде
твердий і міцний на дотик. М'який, в'ялий плід указує на те, що він продається
вже не перший день, і хрумтіти в банках такий огірок не буде.
Багато хто знає,
що для домашніх заготівель годяться не всі сорти огірків. Огірки бувають
салатні, засолювальні й універсального призначення.
Салатні сорти
підходять тільки для вживання в сирому вигляді, для закатування в банки вони не
годяться. Такі плоди мають товсту шкірку, і тому в них погано проникає маринад.
Подібні сорти ідеальні для продажу, тому що протягом тривалого часу залишаються
свіжими і довго зберігають товарний вигляд.
Універсальні ж
сорти призначені для споживання як у свіжому, так і в консервованому вигляді.
А от засолювальні
огірки були виведені спеціально для консервації. Вони мають тонку шкірочку, що
сприяє швидкому поглинанню розсолу. Але ці сорти мають і свій недолік - вони
швидко в'януть і жовтіють. Відповідно, їхній строк зберігання є значно меншим.
Чим на вигляд
відрізняються салатні від засолювальних або універсальних сортів? Насамперед -
шипами на плоді. Салатні огірки завжди мають світлі шипи, а от засолювальні й
універсальні сорти - темні.
Якщо сам плід
яскравий, зелений, а боки та кінці у нього більш світлого забарвлення, то він
підходить для заготівель. При цьому на ньому не повинно бути жовтих або рудих
плям. Форма огірка для консервування повинна бути рівною, довгастою, без
видимих стовщень і механічних ушкоджень.
Якщо ми не
впевнені, що огірок, котрий сподобався нам, засолювального сорту, тоді
доведеться його перевірити на тонкокорість. Це можна зробити тільки шляхом
експерименту. Для цього потрібно взяти огірок і спробувати проткнути шкірочку
нігтем. Якщо шкірка здирається легко - значить, плід має тонку шкірочку, такий
огірок засолювального сорту.
Існує три калібри
огірків: пікулі - 3-