субота, 4 вересня 2021 р.

Смакота з помідорів

 Літо на осінь повернуло, а все ще  доступні свіжі стиглі ароматні помідори з грядки.  Зараз є багато різних сортів помідорів: червоні, рожеві, жовті, помідори сливка, виноградні помідори, помідори чері та багато інших.

Ми зробили добірку  смачних страв, які можна приготувати з помідорами.

Помідори фаршировані сиром і часником


Інгредієнти:

помідори — 8 штук

сир твердий — 200 гр

часник — 2 зубчики

кріп — 2-3 гілочки

сметана або майонез — 4-5 ложок

Спосіб приготування:

Сир натерти на середній тертці. Часник подрібнити через часникодавку. Кріп подрібнити.

З помідорів зрізати «кришечку» з боку плодоніжки, або ж зробити фігурні розрізи у вигляді зубців. Вибрати з них насіння і перегородки.

Змішати сир, часник, майонез або сметану. Начинити помідори отриманою сумішшю. Викласти на плоску тарілку, покриту листами салату. За бажанням зверху посипати подрібненим кропом.

 Риба запечена з помідорами

Інгредієнти:


філе риби - 700 г

помідори - 400 г

ріпчаста цибуля - 150 г

часник - 3 зубчики

петрушка - півпучка

сметана (20%) - 200 г

пшеничне борошно - 1 ч.ложка (з гіркою)

напівтвердий сир - 100 г

олія - 1 ст.ложка (при потребі)

сіль - за смаком

Спосіб приготування:

Якщо філе заморожене, – його слід повністю розморозити і обсушити паперовим рушником. Філе розрізати на довільні шматки і викласти одним шаром у форму для запікання. Зверху рівномірно розподілити вичавлений часник і щедро посолити. Якщо використовується нежирна риба, то її можна полити олією (1 ст.л.).

Ріпчасту цибулю дрібно порізати кубиками.Зелень петрушки подрібнити ножем.

Помідори нарізати кружальцями товщиною 7-10 мм. Викладаємо цибулю і петрушку на рибу. На рибу рівномірно викласти порізану цибулю і зелень петрушки (1 ст. л. посіченої петрушки відкласти). Зверху викласти помідори. Посолити і помістити у заздалегідь розігріту до 240 °С духовку на 20 хв. Сметану посолити, ретельно перемішати з борошном і зеленню петрушки, що залишилася.

Рибу вийняти з духовки, зверху рівномірно полити  сметаною. Посипати тертим сиром. Форму з рибою знову помістити в духовку ще на 15 хв.

Риба запечена з помідорами готова.

 

 

 Гратен з помідорів

 Інгредієнти:


помідори сливки - 350 г

сухарі  - 0,25 склянки

сир пармезан тертий - 0,25 склянки

цибуля ріпчаста -1 шт.

часник - 1 зубок

оливкова олія  ​​- 4 ч. ложки

цукор - 1/8 ч. ложки

чебрець сушений - 1/8 ч. ложки

сіль

перець чорний мелений

 

Спосіб приготування:

Помідори очистити від шкірки і нарізати кружальцями. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Часник подрібнити. Розігріти духовку до 210 градусів. Змішати в мисці помідори, 0,5 ч. ложки солі і цукор, відкласти на 30 хвилин.

Змішати сухарі, пармезан, 2 ч. ложки олії, 1/8 ч. ложки солі і дрібку перцю. Розігріти олію, що залишилася на пательні на середньому вогні. Викласти цибулю, готувати її до м'якості, приблизно 5 хвилин. Додати часник і чебрець, прогрівати 30 секунд.

Розподілити суміш цибулі на дні форми для запікання. Перекласти помідори на сито, аби витекла зайва рідина. Викласти помідори рівним шаром у форму, посипати дрібкою перцю.

Поставити форму з помідорами в духовку на решітку трохи нижче середини духовки, запікати 15 хвилин, до м'якості. Посипати помідори сухарями з сиром, переставити запікати на рівень трохи вище середини духовки на 10 хвилин.

 

 Помідорні оладки

 Інгредієнти:


помідори – 500 г

петрушка – 5 гілочок

кріп – 5 гілочок

яйце – 1 шт.

борошно – 250 г

сода – 6 г

цукор – 25 г

сіль – 5 г

чорний мелений перець – 2 г

олія – 40 мл

 

Спосіб приготування:

Помідори очистити від шкірки та подрібнити у однорідну масу. Додати до неї яйце, сіль, чорний мелений перець, подрібнену петрушку та кріп, а також окремо змішане із цукром борошно. Перемішати.

Потім присипати тісто дрібкою соди, перемішати та залишити на 15 хвилин. Обсмажувати оладки на розжареній пательні по дві хвилини з кожного боку.

 Солоні консервовані помідори

 


Інгредієнти:

помідори - 5 кг.

вода - 4 л.

сіль - 450 г.

цукор -900 г.

оцет - 450 мл

перець духмяний - 27 горошин

чорний перець горошок - 45-63 шт.

лавровий лист - 18 шт.

часник - 18 зубчиків

 

Спосіб приготування:

На дно кожної банки покласти 3 горошини запашного перцю і 5-7 горошин чорного перцю, 2 лаврові листи та 2 зубчики часнику. Наповнити літрові банки помитими помідорами.

У каструлю з водою додати цукор, сіль і оцет. Добре перемішати і, поставивши посудину на вогонь, довести до кипіння. Залити банки з помідорами маринадом.

Накривши банки кришками, поставити їх в каструлю з гарячою водою. Банки опустити поступово, щоб вони не лопнули. Якщо дно вашої каструлі не товсте, його необхідно застелити рушником. Довести воду в каструлі до кипіння і стерилізувати банки 10 хвилин.

Витягнувши банки з каструлі, закрутити їх ключем.

Перевернути догори дном і, накривши рушником або ковдрою, залишити до повного охолодження.