понеділок, 8 листопада 2021 р.

На позачерговій сесії міської ради. Ситуація у Токмацькій лікарні катастрофічна.

 Ці слова рефреном линули на позачерговій сесії Токмацької міської ради, що відбулася 5 листопада під головуванням міського голови Ігоря Котелевського та за участі 24 депутатів.

На розгляд порядку денного було винесено 3 питання,  основне з яких -   Звернення  депутатів Токмацької міської  ради  до  Молочанського міського голови, щодо оплати видатків  за енергоносії  Токмацькій багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування  на здійснення медичного обслуговування населення Молочанської міської  територіальної громади.

При активному обговоренні цього питання ( доповідала начальник фінансового управління міської ради Олена Тищенко)  на прохання депутатки Людмили Будовської заступник міського голови Наталія Мамчак повідомила, що  за 9 місяців роботи у Токмацькій лікарні  було проліковано 365 пацієнтів мешканців Молочанської громади, на суму 1 млн. 50 тисяч 349 грн. (кошти, що  включають тільки комунальні послуги,  опалення, світло).




Протягом 2021 року лікарня  обслуговувала та продовжує обслуговувати, як мешканців Токмацької міської територіальної громади так і мешканців Молочанської територіальної громади, надає всі  необхідні медичні послуги та лікує важко хворих в умовах пандемії коронавірусу.

            Ковідні ліжка  в інфекційному боксованому відділенні Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування завантажені  на сто відсотків.


Фото Олексія Задорожного


            Лікарня працює на межі, замість планових 15 ліжок розгорнуто та функціонує  40 ліжок, з початку пандемії всі ці ліжка лікарні постійно заповнені на сто відсотків,  усі 4 ліжка реанімації інфекційного відділення постійно зайняті, як тільки звільняється ліжко, його займає новий хворий, при цьому постійно працюють апарати швидкої вентиляції  легень, 33 кисневих концентратори, для обігріву боксів інфекційного відділення, в яких лікуються       хворі, у тому числі  і мешканці Молочанської територіальної громади, працюють придбані  Токмацькою  громадою 20 електроконвекторів.

             Токмацькою міською територіальною громадою вкладено всі зусилля для вирішення першочергових нагальних питань пов’язаних із забезпеченням лікарні для лікування ковідних пацієнтів, з міського бюджету були виділені кошти  на боротьбу з COVID-2019, спрямовані  кошти  на оплату послуг за доставку кисню – 49,9 тис.грн., на придбання сходового підйомнику    для транспортування важкохворих   пацієнтів інфекційного боксованого відділення  – 49,9 тис.грн., на придбання концентраторів кисню – 170,0 тис.грн., на страхування медичних працівників на випадок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19 -159,0 тис.грн., відкрито пукт вакцинації населення, для оплати заробітної плати лікарю, що проводить щеплення від  гострої респіраторної хвороби COVID-19-  35,0  тис.грн.. загалом передбачено 463,8 тис.грн.

            В минулому році для реалізації заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 за рахунок коштів міського бюджету було придбано 2 апарати штучної  вентиляції легенів загального призначення  для інтенсивної терапії, 5 стаціонарних концентраторів кисню, 3 системи моніторингу фізіологічних показників  пацієнта, монітор з капнографом, закуплено кисень медичний, придбані засоби індивідуального захисту, дезінфікуючі засоби, пульсоксиметри, лікарські засоби, фільтри,запчастини для апаратів ШВЛ,  оплачені послуги за доставку кисню в інфекційне боксоване відділення, послуги за проведення монтажу електропроводки в інфекційному боксованому відділенні для підключення медичного обладнання, придбані та встановлені  двері для забезпечення окремого входу до кожного боксу інфекційного боксованого відділення, за рахунок придбаного в минулому році медичного обладнання  та інших  предметів довгострокового користування, виробів медичного призначення  в поточному році КП «БЛІЛ» надається медична допомога хворим на COVID-2019, в тому числі і хворим Молочанської територіальної громади. 

          Секретар міської ради Віктор Загуменний підкреслив, що депутати Токмацької міської ради не ділять пацієнтів Токмацької лікарні  на тих,  хто з якої громади. Але фінансові можливості Токмацької міської територіальної громади на сьогодні  вже вичерпані і вона  не може в надзвичайно важкий час тягнути фінансування лікарні за Молочанську громаду, чиї мешканці  лікуються у нас.

Як розповіла  Наталія Мамчак, міська влада  декілька разів зверталася за допомогою до Молочанської міської ради , пропонувалися 3 варіанти рішень проблеми, але в Молочанській мерії  на ці пропозиції не відреагували.

Міський голова Ігор Котелевський  вів усні перемови з Молочанською міською головою Іриною Липкою та письмово з директором КП «Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Віталієм Пасевіним.  

Тому депутати міської ради прийняли Звернення до Молочанської міської голови Ірини Липки, де запропонували їй  в умовах діючого законодавства укласти договір про співпрацю Токмацької та Молочанської територіальних громад та терміново вирішити питання, щодо передачі коштів «Іншої субвенції з місцевого бюджету» до бюджету Токмацької міської територіальної громади для фінансової підтримки  КП «Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування» в сумі  - 1050,349 тис.грн., з них для оплати видатків по теплопостачанню в сумі 873,409 тис.грн., електроенергії – 176,940 тис.грн., з метою забезпечення повноцінної роботи  медичного закладу в період пандемії та для надання населенню Молочанської територіальної громади  своєчасної, кваліфікованої медичної допомоги  з гострою респіраторною хворобою COVID-19 та  інших необхідних медичних послуг.




У випадку не вирішення даного питання вимушені будемо вимагати оплати компенсації вартості комунальних послуг з пацієнтів Молочанської міської  територіальної громади.

Михайло АРМАН,

Фото автора