середу, 9 лютого 2022 р.

З перших вуст мера. Чи є в місті Токмак та громаді територіальна оборона?

 Це питання громадська активістка Боднарчук Ірина у соцмережі facebook адресувала Токмацькому міському голові Ігорю Котелевському, мовляв:  цікаво отримати коментар від керівництва міста.


Фото зі сторінки І.Боднарчук у facebook


Ось що відповів  міський голова.

«Згідно з вимогами статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 1 ЗУ «Про основи національного спротиву» визначено, що - район територіальної оборони - частина сухопутної території України, яка включена до території відповідної зони територіальної оборони України та межі якої збігаються з адміністративними межами району у складі Автономної Республіки Крим, області, міст Києва, Севастополя, а керівник району територіальної оборони - голова районної державної адміністрації (керівник районної військово-цивільної або військової адміністрації у разі її утворення).

Штаб району територіальної оборони - постійно діючий орган управління територіальною обороною в межах відповідного району територіальної оборони, який підпорядкований керівнику району територіальної оборони.

п. 3 ч. 5 ст. 4 ЗУ «Про основи національного спротиву» передбачено, що для організації підготовки, підтримки, забезпечення та виконання завдань територіальної оборони на постійній основі функціонують у районних державних адміністраціях (районних військово-цивільних або військових адміністраціях у разі їх утворення) - штаби районів територіальної оборони, а Відповідно до ч. 2 ст.14 ЗУ «Про основи національного спротиву» сільські, селищні та міські ради:

- беруть участь у підготовці та виконанні завдань національного спротиву в мирний час та в особливий період;

- забезпечують у межах відповідних видатків місцевих бюджетів належне фінансування заходів національного спротиву місцевого значення та підготовки громадян України до національного спротиву;

- сприяють створенню добровольчих формувань територіальних громад;

- забезпечують життєдіяльність населення і функціонування об’єктів інфраструктури у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці;

- сприяють популяризації участі в заходах національного спротиву.

Вищезазначеним Законом Україні чітко розмежовані повноваження, обласних рад, обласних державних адміністрацій, районних рад та сільських, селищних та міських рад.

Тобто у виконавчого комітета Токмацької міської ради відсутні повноваження щодо утворення підрозділів територіальної оборони» - пояснив міський голова Ігор Котелевський.