пʼятницю, 18 травня 2018 р.

ЗНАЙОМТЕСЬ: 7 ЧУДЕС БЕРДЯНСЬКА


«Мы все спешим за чудесами». Деякі наші співвітчизники  витрачають чималі гроші, вирушають за кордон милуватися чудесами світу. . Хоча незабутні враження  токмачани  можуть отримати  не залишаючи рідну Запорізьку область і відкрити для себе чудеса … курортного міста Бердянська. Сьогодні ми розкажемо вам про:

1.Чудо зцілення
Бердянськ був заснований як торгове місто. Однак на початку XX століття з’ясувалось, що бердянців природа обдарувала не тільки теплим морем з піщаними пляжами, але і лікувальними грязями. У 1902 році на березі озера Червоне міська управа побудувала першу грязелікарню. Цей рік і вважають датою народження курортної галузі Бердянська та одного із найстарших, однойменного з містом, санаторію «Бердянськ». Вражаючі успіхи у лікуванні призвели до того, що Бердянськ почав швидко набувати славу курортного міста.

Поєднання південного сонця, приморсько-степового клімату, насиченість морського повітря озоном, бромом, йодом і хлоридами, різними солями і мікроелементами забезпечили сприятливі курортологічні умови для створення у Бердянську чисельних санаторіїв, баз відпочинку, дитячих оздоровчих таборів. На території міста понад  100 оздоровчих та готельних закладів, 8 дитячих оздоровчих установ, десятки кілометрів піщаних пляжів.
Грязі, мінеральні води, багате озоном, солями, різними мікроелементами повітря та морська вода, що містить більше 90 хімічних елементів, у поєднанні із столітнім досвідом бердянських медиків дозволяють сьогодні на курортах ефективно лікувати захворювання кістково-м’язової, нервової систем, систем кровообігу, хронічні запальні гінекологічні захворювання, чоловіче та жіноче безпліддя, дитячий церебральний параліч тощо.
«Арктика »- один з найвідоміших і доступніших по ціні санаторіїв Бердянська
Сучасний багатопрофільний санаторій «Арктика» запрошує гостей на відпочинок і оздоровлення круглий рік. Відпочиваючі можуть пройти комплекси процедур:апаратної фізіотерапії, водо- і грязелікування, ЛФК, спелеотерапії (соляна кімната), і масажу.

Фото М.Армана





2. Бердянська коса – перлина міста
  Бердянська коса – це перлина міста. Вона омивається з двох сторін морем та нагадує величезне зігнуте вудилище довжиною 20 км. Із західної сторони – відкрите море та пляжі, зі східної – інший світ: мілководдя, очерети та острови, солоні озера... 


Унікальність Бердянської коси полягає ще й у дивовижному поєднанні цивілізації з первозданною природою. Останнім часом на косі будуються нові сучасні готелі та реконструюються старі бази відпочинку. У той же час на оголовку коси зберігся первозданний природний ландшафт, там заповідник.
Рослинний світ коси налічує понад 300 видів рослин. І, звичайно, коса – це володіння птахів: чайок, куликів, качок, чапель... Азовське море – ідеальне місце для сімейного відпочинку. І найкращий куточок на узбережжі – це Бердянськ.


3. Парк імені  Шмідта
  Міський парк імені П. Шмідта – улюблене місце відпочинку бердянців, яке займає територію понад 3,5 га. Міський сквер, заснований у 70 роки XIX століття, не випадково носить ім’я легендарного лейтенанта, адже у Бердянську чимало пам’ятних місць пов’язані з родиною Шмідта. Його батько, начальник порту та міста у 1876-1886 роки, багато зробив для благоустрою, розвитку та перетворення Бердянська у торговельно-промислове місто, він же і став ініціатором створення міського скверу. 
Якщо ви симпатизуєте Остапу Бендеру, то можете сфотографуватися поруч із пам’ятником «Діти лейтенанта Шмідта», що розташований у цьому парку.


4. Приморська площа
  На приморській площі  Бердянська вражають своєю чистотою  доглянуті  і затишні алеїі, клумби з різнокольоровою петунією, лавочки для відпочинку зі скульптурами морських тварин та риб. А вид на море, маяк і морський порт  просто зачаровують!  
Якщо ж вам потрібні сувеніри з Бердянська, то кращого місця, ніж ринок сувенірів на набережній, розташований між морським портом і центральною площею, вам не знайти - тут є все.
У Бердянську досить багато цікавих пам'яток – це і єдиний у світі пам'ятник азовському Бичкові-годувальнику, і слюсар Дядя Вася, який виглядає з люка на центральній площі, і жаба, як символ людських пороків.






Також на Приморській площі розташоване колесо огляду «Міраж», Крісло виконання бажань, сісти і загадати бажання в якому вважає своїм обов'язком кожен відвідувач Бердянська. Черги відпочиваючих шикуються, щоб сфотографуватися у величезній підкові, що начебто приносить удачу, на триколісному велосипеді «Щасливе дитинство».  Взагалі цікавих пам'ятників в місті дуже багато, наприклад, пам'ятник рибалкам, котрі відважно долають могутніх осетрів, і   дачникам біля центрального ринку, та все і не перерахуєш.






З набережної можна здійснити прогулянку на швидкісному катері по Бердянській затоці, на пляжах вам запропонують усі види активного відпочинку – від спокійного катання на човнах та катамаранах, до екстремального – політ із парашутом, катання на «таблетці» та гідроциклі. Влітку до Бердянська періодично приїжджають луна-парк, циркові трупи з гастролями. По Приморській площі та набережній можна покататися на велорікшах, справжніх конях та прикольному паровозику. Увечері можна відпочити у барах, ресторанах, більшість з яких мають літні майданчики, що розташовані прямо на березі моря. Весело проходить час  у нічних клубах , в  найбільшому в Україні аквапарку «Мис доброї надії»
Про це одне з семи чудес курортного Бердянська – наша наступна розповідь.
Михайло Арман