суботу, 23 березня 2019 р.

Із Севастополя на «Аляску», звідти - на ...фасад Будинку культури


Світлодіодну композицію з 5-метровим українським прапором, що розвівається,  і двометровим гербом встановлено у Токмаку на фасаді міського Будинку культури.
 Мало хто знає, але  історія появи цих символів державності у Токмаку пов'язана з окупацією Криму в 2014 році.
У ті трагічні для нашої країни дні кримської весни, так звані «зелені» чоловічки і проросійські активісти з люттю зривали синьо-жовті прапори і збивали тризуби з адміністративних будівель в містах і селищах Кримського півострова, знищували таблички і всі покажчики українською мовою.
- Зняти і знищити!
Цей наказ торкнувся і української  символіки, що прикрашала будівлю міської ради Севастополя.
Але чоловік, якому  доручили це зробити, прапор і герб зняв, а ось знищити їх - рука не піднялася. Залишати у себе композицію чоловік побоявся, адже в ті буремні часи за них можна було поплатитися життям, тому зателефонував своєму приятелеві у Токмак та запропонував забрати її туди. Все ж таки Токмак - це Україна!
З окупованого Криму, через конторольно-пропускний пункт Чонгар символи державності України вивезли у вантажному автомобілі, замаскувавши будматеріалами.
Токмацькі патріоти пропонували українські символи окупованого Севастополя встановити на будівлі мерії Токмака. Але у той ( смутный)  час це не знайшло належної підтримки у місцевих чиновників.
В 2015 році за ініціативи господаря кафе-бару «Аляска» Сергія Денисенка світлодіодна  композиція була встановлена ​​на фасаді кафе, не тільки для краси, а й для підняття патріотичного духу токмачан.
Токмак. 2015 рік. Символи державності на фасаді кафе-бару "Аляска"

 і на фасаді міського Будинку культури. Березень 2019 р.

І ось  минулої п’ятниці символи державності, що в 2014 році були  вивезені з окупованого Севастополя,   встановлено на фасаді міського Будинку культури.
Якраз над входом до непрацюючого 3D-кінотеатру і …громадського туалету.

Людмила АРМАН