четвер, 9 травня 2019 р.

Традиційний велопробіг токмацької молоді


Велосипедисти – старшокласники  шкіл Токмака провели  традиційний велопробіг, присвячений  Дню Перемоги над фашистською Німеччиною.
 Ініціаторами цього заходу  стали міський відділ у справах молоді та спорту ( керівник Валерій Шаповал) та  Центр розвитку і підтримки молодіжних ініціатив (керівник Владислав Мікша). Звертаючись до учасників велопробігу,  Валерій Дмитрович привітав усіх з Днем Перемоги, розповів про  внесок народів колишніх республік Радянського Союзу в розгром фашистських окупантів. Він звернувся до молоді з проханням не йти на поводу сучасних лжеісториків, які переписують історію  Великої Вітчизняної війни, принижують  роль радянського солдата і нашого багатонаціонального народу у перемозі над фашизмом. Валерій Шаповал зазначив, що бажаючі знати справжню історію Великої Вітчизняної війни, повинні черпати знання не зі світової павутини, а з вуст очевидців, з книг учасників найбільшої трагедії XX сторіччя.
Після урочистого шикування учасники велопробігу вирушили  до першої  точки маршруту – меморіалу «Книга Пам'яті» токмачан, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни.

Звідти -  на Пушкінське кладовище, де  поховані  два воєнні льотчики. За переказами очевидців,  над нашим містом вони збили  чотири фашистських винищувачі, але витративши усі  боєзапаси,  загинули  у нерівному повітряному бою.
Наступна точка велопробігу  - Центральне кладовище, пам'ятник загиблим воїнам-визволителям, і могила нашого земляка, Героя Радянського Союзу Павла Матюха, який в роки війни командував кулеметним взводом. Слід зазначити, що кожен пункт маршруту супроводжувався цікавими розповідями Валерія Шаповала, який добре знає історію Токмаччини,  і до того ж відмінний оповідач – хлопці та дівчата і з захопленням вбирали нові для себе  знання, яких у школі не отримати.



З цетрального кладовища маршрут велопробігу проліг на кладовище мікрорайону «Калиновий», де знаходиться братська могила воїнів, які загинули при визволенні Токмака у вересні 1943 року. На честь загиблих воїнів-визволителів споруджено  пам'ятник «Солдат у вибуху».
Перепочивши у кафе Олександра Фененка, відвідавши пиріжків і чаю, школярі  повернулися до меморіалу «Книга пам`яті» - останньої точки велопробігу.
- Хочеться подякувати начальнику відділення поліції Андрію Собецькому  за турботу про безпеку учасників велопробігу, а співробітникам поліції Токмака Літусу Ігорю і Кавуну Олександру - за супровід і допомогу в пересуванні колони: з ними ми відчували себе впевненими і захищеними на дорозі, - написали юні журналісти, учасники велопробігу на сторінці  Центру розвитку і підтримки молодіжних ініціатив у соціальній мережі facebook.