Слива - смачна і
корисна ягода. Користь слив, особливо чорних, полягає у великій концентрації в
їх м’якоті вітаміну В2, що покращує білковий обмін і зміцнює нервову систему.
Багато в плодах і вітаміну Р, що підвищує проникність і міцність кровоносних
судин.
Крім того, до складу сливи входять унікальна речовина кумарин, що перешкоджає утворення тромбів. Слива містить пектини, що допомагають виводити з організму канцерогени і радіонукліди. Регулярне споживання слив благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, дозволяє вивести з організму «поганий» холестерин і знизити високий тиск. Ці фрукти корисні для нервової системи: заспокоюють, дозволяють справитися з напруженням і стрессами.
Крім того, до складу сливи входять унікальна речовина кумарин, що перешкоджає утворення тромбів. Слива містить пектини, що допомагають виводити з організму канцерогени і радіонукліди. Регулярне споживання слив благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, дозволяє вивести з організму «поганий» холестерин і знизити високий тиск. Ці фрукти корисні для нервової системи: заспокоюють, дозволяють справитися з напруженням і стрессами.
Зі слив готують компот, роблять чорнослив, заморожують,
віджимають сік, роблять начинки для пирогів, готують варення, желе, повидло,
пастилу, пюре і багато іншого. А ми пропонуємо вам приготувати за нашими рецептами соус ткемалі, спекти пиріг і зробити слив`янку.
Соус ткемалі зі слив
Сливовий соус – успішний конкурент томатного кетчупу, несе в
собі особливий східний колорит. Шматочки перцю і кінзи віддають сливам свій
аромат, соус буде вишукано-пряним. Ткемалі – друг усіх м’ясних страв, але соус
чудово виглядає і на звичайному підрумяненому тості з пшеничного хліба.
Інгредієнти:
сливи – 1 кг
часник – 2 головки
гіркий перець – 1,5 шт.
вода – 150 мл
кінза – 30 г
сіль – 0,5 ч. л.
цукор – 3,5 ст. л.
сухі прованські трави – 1 ст. л.
оцет 9% – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Сливи миємо,
відриваємо хвостики, складаємо у миску, наливаємо у воду. Спочатку встановлюємо невеликий вогонь, щоб фрукти не
підгоріли, адже основна маса слив
буде підніматися над поверхнею води. Але вже через 5 хвилин з’явиться червоний
сік, і сливи будуть плавати в рідині. Вогонь трохи збільшуємо. Загальний час кипіння основи соусу –
15 хвилин.
Часник чистимо, вичавлюємо через прес. У перця видаляємо
насіння, подрібнюємо ножем разом з
листям кінзи.
Проварені
сливи протираємо через сито, додаємо сіль, цукор і оцет.
Ретельно розмішуємо
соус до розчинення всіх крупинок солі і цукру.
Далі до слив ткемалі висипаємо прованські трави, перець, часник і кінзу.
Якщо ткемалі не призначений для тривалого зберігання, його
можна не кип’ятити. Соус з «живими прянощами» настоюється добу в холодильнику,
а потім подається до столу. А ось ткемалі на зиму потрібно готувати довше:
каструлю повертаємо на вогонь
і кип’ятимо 10 хвилин.
Бажаючи отримати дуже густу структуру, час варіння збільшують до 15-20 хвилин.
Потім ще гарячим соус розкладаємо в стерилізовані банки і закриваємо на зиму.
Сливовий пиріг з пісочного тіста
Інгредієнти:
цукор - 200 г ;
вершкове масло - 200 г ;
розпушувач - 1 ч. ложка;
борошно - 15 склянки;
яйце - 2 шт.;цедра лимона;
розпушувач - 1 ч. ложка;
борошно - 15 склянки;
яйце - 2 шт.;цедра лимона;
слива - 15 шт.
Спосіб приготування:
Сливи миємо,
обсушуємо і починаємо замішувати тісто. Для цього змішуємо злегка розтоплене
масло і півсклянки цукру, додаємо просіяне борошно з розпушувачем і яйця. Все
перемішуємо і кладемо терту лимонну цедру. Прибираємо тісто в холодильник на 30
хвилин. Потім розподіляємо його рівномірним шаром по формі, формуючи невисокі
бортики. Сливи розрізаємо на половинки і видаляємо кісточки. Викладаємо їх на
тісто і присипаємо зверху цукром. Випікаємо пісочний пиріг в попередньо
розігрітій до 220°С духовці близько півгодини.
Слив'янка на горілці
Інгредієнти:
слива - 1 кг ;
горілка - 0,5
л ;
цукор - 300 р.
Спосіб приготування:
Стиглі плоди добре промити, очистити від кісточок і нарізати
дрібними шматочками.
Подрібнені сливи помістити в банку.
Додати горілку, щоб її шар повністю покрив сливи. Закрити
банку кришкою і струсити вміст.
Поставити банку на 30 днів у прохолодне темне місце.
Отриманий настій профільтрувати через марлю, обережно
зливаючи його з осаду, щоб не розім'яти плоди. Вони нам ще знадобляться.
В банку зі
шматочками слив додати цукор, струсити, закрити кришкою і поставити на 7 днів у
прохолодне темне місце. Цього часу достатньо, щоб цукор перетворився в сироп.
Злити сироп, його залишки в сливах віджати через марлю.
Змішати сироп з настойкою горілки на сливах, закрити банку і
поставити витримуватися на 30 днів.
Профільтрувати готову слив'янку через вату, щоб напій став
світлішим. Цей етап необов'язковий, так як освітлення не впливає на смак.